iswinoujscie.pl • Niedziela [03.04.2022, 10:37:27] • Polska

Zielone risotto ze szparagami

Zielone risotto ze szparagami

fot. Organizator

Aromatyczne, zielone ristotto ze szparagami i szpinakiem to sezonowe danie, które warto przygotować wiosną. Delikatny smak szparagów oraz kremowa konsystencja ryżu sprawi, że risotto będzie pyszną propozycją na obiad lub lekka kolację!

Składniki:
• 200g ryżu do risotto (np. marki Halina)
• 1 cebula szalotka drobno posiekan
• 1 ząbek czosnku drobno posiekany
• 100 ml białego wina
• 1 litr bulionu (mięsny lub warzywny)
• 1 pęczek szparagów
• 50g szpinaku
• 50g tartego sera, np. parmezanu
• 25g zimnego masła
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 2 łyżki masła do smażenia

Metoda:
1. Cebulę z czosnkiem zeszklić na maśle. Dodajemy ryż i smażymy aż delikatnie nabierze koloru.
2. Podlewamy winem i ciągle mieszając czekamy aż wino odparuje.
3. Następnie dodajemy chochlę ciepłego bulionu. Jak tylko ryż pochłonie bulion należy dodać kolejną porcję bulionu, czynność powtarzamy aż ryż będzie ugotowany.
4. W międzyczasie obieramy szparagi i kroimy na mniejsze kawałki. Blanszujemy przez minutę we wrzątku. Szpinak blanszujemy i mielimy na pastę. Z ostatnią łyżką bulionu dodajemy szparagi i szpinak.
5. Wyłączamy ogień i dodajemy ser, natkę i masło. Wszystko mieszamy.

Smacznego!

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Manager

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/74655/