Składniki:
• 500g bezglutenowej mieszanki do wypieku ciasta (np. marki Ocelio) lub m±ki pszennej (wersja z glutenem)
• 165g masła
• 50g mleka
• 4 jajka
• 100g owoców kandyzowanych (kiwi, pomarańcza, aronia)
• 50g ulubionych orzechów (np. włoskie, migdały)
• 2 łyżki miodu
• 100 g cukru (do wersji z m±k± pszenn±)
Metoda:
1. Dwie łyżki mieszanki do wypieku lub m±ki wymieszać z kandyzowanymi owocami.
2. Pozostał± czę¶ć mieszanki przesypać do oddzielnego naczynia i dodać 165g miękkiego masła, 50g mleka i 4 jajka. Cało¶ć wymieszać mikserem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Do wyrobionego ciasta dodać owoce i cało¶ć przełożyć do foremki.
4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto piec przez 40 minut. 15 minut przed końcem pieczenia na wierzchu ciasta ułożyć orzechy wymieszane z miodem i dokończyć pieczenie.
Smacznego!
Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Manager