Dlaczego z warzyw?
Światowa Organizacja Zdrowia i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB sugerują, że warzywa i owoce to podstawa zbilansowanej i zdrowej diety. Kształtowanie właściwych nawyków u dzieci jest istotne już od pierwszych lat życia. Potrawy z warzyw mogą być naprawdę sycące i smaczne, dlatego warto udowadniać to swoim pociechom każdego dnia. Czy dania typu fast food zawsze są bezwartościowe? Nie, jeżeli przygotujecie je w swojej kuchni i w wersji slow. Wcale nie musicie odmawiać swojemu dziecku burgera czy frytek. Wyjdźcie z inną, pyszną propozycją.
To, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, ale nie tylko – mówi Joanna Lotkowska z organizacji ProVeg Polska, Partner kampanii edukacyjnej PrzyGOTUJMY Lepszy Świat – Przygotowując roślinne posiłki, zamiast tych zawierających mięso i nabiał, możemy zmniejszyć negatywny wpływ na środowisko. Hodowla przemysłowa i spożywanie zwierząt są bowiem jednym z głównych czynników przyczyniających się do globalnego kryzysu klimatycznego, odpowiedzialnym za co najmniej 14,5% światowej emisji gazów cieplarnianych. Dlatego zjadając roślinnego burgera zamiast mięsnego, czyli wprowadzając małe zmiany, możemy dokonać wielkich rzeczy i wesprzeć naszą planetę. Pomagamy przez to przywrócić ziemi bioróżnorodność, ograniczyć emisję gazów cieplarnianych, uratować tysiące gatunków roślin i zwierząt – dodaje Lotkowska.
Źródło: EAT LANCET eatforum.org/eat-lancet-commission/
Sprawdź aromatyczne przepisy na burgery, frytki i chipsy w wersji slow.
Warzywne burgery jak z restauracji
Czas przygotowania: 40 minut
Porcje: 4
Składniki:
Burgery:
• 200 gramów komosy ryżowej białej
• 1/2 fasoli w puszcze
• 1 burak
• 1 marchewka
• 150 gramów płatków owsianych
• 100 gramów jarmużu
• 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
Dekoracja:
• 5 sztuk bułek burgerowych
• 5 łyżek passaty pomidorowej
• 1 czerwona cebula
• 1 dojrzałe awokado
• 3 pomidory
• kilka liści sałaty
Sposób przygotowania:
• Ugotuj komosę ryżową, odcedź fasolkę, zetrzyj na tarce buraka i marchew, a następnie zblanszuj umyty jarmuż.
• Rozgnieć fasolkę z ugotowaną komosą. Możesz do tego użyć ubijaka do puree. Dodaj wcześniej przygotowane warzywa, przyprawy, płatki owsiane, a całość wymieszaj.
• Uformuj w dłoniach burgery z masy warzywnej i dopasuj je wielkością do bułek. Odstaw kotlety na 15 minut do lodówki.
• Po schłodzeniu smaż je przez około 6 minut na patelni teflonowej.
• Pokrój czerwoną cebulę, pomidory i obrane awokado, następnie porwij sałatę, a bułki przekrój na pół.
• Posmaruj bułki passatą pomidorową, a następnie dodaj warzywa i kotlety. Gotowe!
Aromatyczne frytki
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
• 800 gramów ziemniaków
• 1 łyżka oregano
• pół łyżki estragonu
• porcja oleju do smażenia
• 1 łyżka papryki ostrej
• 1 łyżka majeranku
Sposób przygotowania:
• Pokrój ziemniaki ze skórką w paski o grubości około 1 cm.
• Rozgrzej olej w naczyniu, smaż frytki na złocisty kolor, a następnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu.
• Wymieszaj zioła w miseczce, posyp nimi frytki. Gotowe!
Zdrowe chipsy z jarmużu
Czas przygotowania: 50 minut
Porcje: 2
Składniki:
• 500 gramów jarmużu
• 1 opakowanie przyprawy Harrisa
• 1 łyżeczka czosnku
• szczypta soli
• 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
• Dokładnie umyj jarmuż, a następnie osuszone liście oddziel od grubych części łodygi i umieść w misce. Następnie polej go oliwą z oliwek i dodaj wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
• Wyłóż blaszkę do pieczenia pergaminem, umieść na niej liście jarmużu. Przyciśnij warzywa drugą kartką pergaminu i rozłóż liście na płasko.
• Wstaw jarmuż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Smacznego!
Karolina Wojewodzic
PR Manager
Yellowcups