Historia piątnickiego Serka Wiejskiego sięga lat 90. Był to czas, kiedy w Polsce następowały zmiany gospodarcze, a Piątnica uzyskała niezależność w działaniu. Z jednej strony dawało to Spółdzielni nieograniczone możliwości rozwoju, a z drugiej wiązało się z ogromną odpowiedzialnością za pracowników i dostawców. Już wówczas Piątnica uruchomiła program poprawy jakości mleka, oferując wyższą cenę za lepszej jakości surowiec. Aby zapewnić opłacalność produkcji, szukano produktu, który będzie na tyle rewolucyjny, że pozwoli mleczarni wyróżnić się na rynku zdominowanym przez sery żółte i twarogi.
W tamtym czasie postawiliśmy sobie trzy główne cele. Pierwszym z nich było zapewnienie rolnikom najwyższej ceny skupu, drugim zagwarantowanie pracownikom miejsc pracy i godziwego wynagrodzenia, a trzecim dążenie do ciągłego rozwoju Spółdzielni. Aby to osiągnąć i zyskać przewagę nad innymi firmami mleczarskimi, konieczne stało się zrobienie kroku do przodu i wprowadzenie zupełnie nowego produktu – wspomina Zbigniew Kalinowski, prezes OSM w Piątnicy.
Serek Wiejski – innowacja na rynku nabiału
Inspiracją dla Spółdzielni okazał się nieznany wówczas w Polsce serek typu cottage cheese, z którym Prezes Piątnicy zetknął się wiele lat wcześniej podczas pobytu w Stanach Zjednoczonych.
- Jego smak i konsystencja były wyjątkowe, a zarazem pasujące do polskich gustów – podkreśla Zbigniew Kalinowski.
Wprowadzenie produktu na polski rynek wiązało się jednak z wieloma wyzwaniami. Nowatorska formuła cottage cheese wymagała od Spółdzielni opracowania technologii produkcji, która pozwoliłaby na wytwarzanie go z wykorzystaniem posiadanych przez mleczarnię urządzeń. W tym czasie w Polsce nie były dostępne maszyny, linie produkcyjne, czy nawet opakowania dopasowane do tego typu produktów. Jednak razem z rosnącym dostępem do zachodnich technologii i przede wszystkim determinacją oraz intuicją prezesów Zbigniewa Kalinowskiego i Stanisława Solińskiego, a także ogromnym zaangażowaniem załogi powstała rodzima receptura i swojsko brzmiąca nazwa produktu: „Serek Wiejski”. – Wspomnienia z tamtych lat uświadamiają jak ważni byli wtedy ludzie i ich nastawienie – mówi Krystyna Jamiołkowska, b. dyrektor produkcji w Piątnicy. – Przy tym serku, przyznam dzisiaj, to bywało ciężko, bo większość czynności wykonywało się ręcznie. Ale ileż pięknych wspomnień mam z tamtych czasów. Pakowanie odbywało się najczęściej na nocnej zmianie. Radio grało, ludzie rozmawiali, było dużo śmiechu, atmosfera prawie jak na spotkaniu towarzyskim. A rano po palety z gotowym serkiem ustawiły się już pierwsi odbiorcy.
Z uwagi na brak automatyzacji cały proces przebiegał wolno, co powodowało ograniczenia w wielkości produkcji, a dodatkowo Spółdzielnia borykała się z trudnościami w pozyskiwaniu pojemników, w których oferowano produkt. Wynikało to z funkcjonującego wówczas w naszym kraju systemu przydziałów surowca. Z uwagi na fakt, że Piątnica produkowała przede wszystkim masło, mleko, twarogi i twardy ser, które nie wymagały pakowania w kubeczki, przydziały tych opakowań po prostu jej nie przysługiwały. Korzystano wówczas z pomocy zaprzyjaźnionej Spółdzielni produkującej margaryny, która dysponowała przydziałami plastikowych pojemników i mogła je odsprzedawać Piątnicy.
Mimo wielu przeszkód i ograniczeń serek cieszył się ogromnym wzięciem – codziennie przed Spółdzielnią ustawiały się kolejki zainteresowanych jego zakupem. Handel wówczas rozkwitał, a na rynku powstawały hurtownie, które dawały możliwość szerokiej dystrybucji produktu. Serek Wiejski z Piątnicy wyprzedawał się błyskawicznie, a jego sukces przerósł oczekiwania. Aby odpowiedzieć na rosnący popyt, Spółdzielnia postanowiła zainwestować w nowoczesną linię produkcyjną i zautomatyzować produkcję.
Od 30 lat z Piątnicy – niezmiennie pyszny, znany i lubiany
Serek Wiejski z Piątnicy zrewolucjonizował rynek nabiału. Była to pierwsza w Polsce tego typu przekąska – produkt świeży, nieprzetworzony, wyróżniający się wysoką jakością, doskonałym smakiem i wygodą spożycia.
Zainteresowanie serkiem oraz jego ogromna popularność nie słabły przez kolejne lata. Polacy na stałe zaprosili Serek Wiejski z Piątnicy do swoich domów, a jego sprzedaż z roku na rok rosła. Na przestrzeni lat zmieniało się opakowanie serka, jednak jego smak pozostawał niezmienny – wyjątkowo pyszny, delikatny i niepowtarzalny.
Oprócz samej technologii, kluczowym elementem sukcesu Serka Wiejskiego z Piątnicy jest jego podstawowy składnik – najwyższej jakości mleko. To właśnie dzięki niemu serek charakteryzuje się sprężystymi ziarenkami twarożku oraz znakomitym smakiem.
Powodzenie, jakim nieustająco cieszy się produkt, sprawiło, że w oparciu o tradycyjną recepturę serka w ofercie Piątnicy zaczęły pojawiać się także inne warianty tego produktu, takie jak: Serek Wiejski z dodatkiem szczypiorku, Serek Wiejski lekki, Serek Wiejski BIO i wersja bez laktozy. Są też Serki Wiejskie z dodatkiem owoców – z jagodami, malinami i żurawiną, truskawkami, a także z ananasem czy brzoskwinią. Na wyjątkową uwagę zasługuje Serek Wiejski wysokobiałkowy, który zawiera aż 28 g białka w opakowaniu i jest doskonałą propozycją dla osób żyjących aktywnie, uprawiających sport.
Od momentu pojawienia się Serka Wiejskiego rynek nabiału znacząco się rozwinął. Mimo że na półkach sklepowych dostępne są różnego rodzaju produkty mleczne, to Serek Wiejski z Piątnicy niezmiennie cieszy się olbrzymią popularnością. Jest to jeden z najbardziej znanych produktów śniadaniowych, który znajdziemy w większości domów w Polsce!
Katarzyna Tomczak
PR Manager