iswinoujscie.pl • Poniedziałek [07.02.2022, 20:06:33] • Polska

Pilaw z ryżem brązowym i krewetkami

Pilaw z ryżem brązowym i krewetkami

fot. Organizator

Pilaw to tradycyjna potrawa wschodnia z ryżem lub kaszą bulgur. W naszej, nieco zmienionej wersji, pilaw przygotowaliśmy z ryżu brązowego Britta z dodatkiem warzyw i krewetek.

Składniki:
• 100g brązowego ryżu (np. marki Britta)
• 20 dużych krewetek
• 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
• 1 cebula szalotka drobno posiekana
• 10 szt. pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
• 1 łyżeczka płatków chili lub suszonego chili
• 1/2 cytryny

Metoda:
1. Ryż należy ugotować zgodnie z instrukcją i odstawić.
2. Na łyżce masła podsmażyć cebulę z czosnkiem przez minutę i dodać krewetki i chwilę podsmażyc.
3. Po 5 minutach dodać pomidory, chili, natkę i koperek.
4. Całość wymieszać i ściągnąć patelnię z ognia.
5. Dodać ryż, doprawić solą, pieprzem i łyżką soku z cytryny.
6. Przed podaniem podgrzać i podawać gorące.

Smacznego!

Łukasz Nocuń
Senior PR & Content Marketing Specialist

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/74031/