Jeśli chcesz wyzwolić swoją kreatywność w kuchni, quiche będzie idealną potrawą do kulinarnych eksperymentów. Wprawdzie składniki bazowe są przeważnie takie same: jajka, śmietana, ale już dodatki możesz dowolnie zmieniać. Mogą to być Twoje ulubione warzywa, różne rodzaje serów i wędlin (boczek, szynka lub kiełbasa). – Aby quiche był pożywny i dodawał energii, warto wzbogacić go wędliną, która jest bogatym źródłem białka, np. szynką Kurpiowskie Specjały. To wędlina z wysokiej jakości mięsa wieprzowego – świetnie smakuje i nada daniu wyrazisty smak i aromat – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Quiche z cukinią, fetą i szynką
Czas przygotowania: 50 min., 4 porcje
Składniki:
• 200 g mąki pszennej
• 100 g zimnego masła
• 1 jajko
• 1/3 łyżeczki soli
• tłuszcz do wysmarowania formy
Nadzienie:
• 150 g szynki Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
• 120 g tartego żółtego sera (ementaler lub cheddar)
• 1/2 cukinii
• 2 pory
• 1 kostka sera feta
• 2 jajka
• 180 g śmietany 30%
• sól, pieprz do smaku
• 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
• świeżo mielony pieprz
• świeża bazylia do dekoracji
Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist