Składniki (4 porcje):
• 1 brokuł (0,5 kg)
• 500 ml ¶mietany 12% do sosów lub 30%
• 150 g sera blue
• gar¶ć sera parmezan
• gar¶ć migdałów w słupkach KRESTO
• 4 łyżki oleju Rapso
• 2 ¶rednie szalotki
• 3 z±bki czosnku
• kilka listków ¶wieżej szałwii (opcjonalnie)
• 1 łyżeczka tymianku suszonego
• ⅓ gałki muszkatołowej (najlepiej ¶wieżo startej)
• sól, pieprz do smaku
• 1 opakowanie ulubionego makaronu
• 100 ml wody
• 1 łyżeczka m±ki pszennej + 3 łyżki mleka (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Szalotkę i czosnek obierz, pokrój w kostkę.
2. Rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż chwilkę do zeszklenia.
3. Dodaj podzielonego na różyczki brokuł, rozdrobniony ser blue, wodę oraz ¶mietanę. Dodaj tymianek. Patelnię przykryj pokrywk± i gotuj do miękko¶ci.
4. Pognieć brokuł np. przy pomocy widelca lub tłuczkiem do ziemniaków.
5. Dopraw sos gałk± muszkatołow±, sol±, pieprzem. Jeżeli sos jest za rzadki dodaj do niego rozm±con± m±kę, cało¶ć wymieszaj i zagotuj.
6. W międzyczasie ugotuj makaron.
7. Sos wymieszaj z makaronem. Już na talerzach posyp migdałami, parmezanem i szałwi±.
VOG Polska Sp. z o.o.