Najpopularniejszym, choć nie jedynym jest wiara, że spróbowanie dwunastu potraw przy świątecznym stole ma zapewnić dobrobyt na kolejne dwanaście miesięcy nadchodzącego nowego roku. Są jednak także inne.
Następna, pojawiająca się w piśmiennictwie geneza tego zwyczaju odnosi się nie do przyszłości ale przeszłości. Nasi przodkowie mieli w ten sposób dziękować za minione dwanaście miesięcy, całe szczęście jakiego doświadczyli w kończącym się roku.
Badacze chrześcijańskich tradycji i zwyczajów związanych z wiarą mają jeszcze jedno objaśnienie dla podawania 12 potraw na świąteczny stół. Ci uważają, że liczba ta wiąże się z liczbą najbliższych towarzyszy Jezusa na ziemi czyli dwunastu apostołów. Którąkolwiek z tych teorii przyjmiemy za najbardziej prawdopodobną to jedno jest pewne; smak potraw z wigilijnego stołu to jedno z niezapomnianych doznań smakowych, które pozostaje z nami od dzieciństwa aż po zmierzch życia.