W sam raz na raz
Przekąski finger food można jeść bez używania sztućców i talerzy, dlatego świetnie sprawdzą się na domówce. Taka forma serwowania jedzenia sprawia, że nie ma konieczności zasiadania przy stole. Po przekąski można sięgnąć w dowolnym momencie, kiedy ma się na to ochotę, dzięki temu impreza ma bardziej swobodny charakter. Mogą to być przysmaki o różnych smakach, słodkie, wytrawne, w wybranej formie np. kanapeczek, koreczków czy roladek. – Przekąski finger food, czyli na jeden kęs, są bardzo popularne, zarówno na mniejszych, jak i większych przyjęciach, np. garden party lub spotkaniach biznesowych. Dlatego świetnie sprawdzą się także na imprezie andrzejkowej, organizowanej w domu. Są lekkie, proste w serwowaniu i efektowne dla oka oraz kubków smakowych. Te mini-dania można jeść na stojąco – a to jest bardzo praktyczne – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Jak podawać finger food?
Przekąski finger food możesz podawać na różne sposoby. Najważniejsze, aby były różnorodne – wtedy każdy z gości będzie mógł wybrać coś dla siebie. Tartinki i babeczki lub zwinięte mini-tortille możesz umieścić na tacach (warto wyłożyć je białą serwetką) lub dużych ceramicznych talerzach. Jeśli jest to bardziej oficjalne przyjęcie, napisz na karteczkach, co znajduje się na talerzach. Kiedy serwujesz przekąski na łyżeczkach lub spięte wykałaczką, pamiętaj że goście muszą mieć łatwy dostęp do miejsca, gdzie będą mogli je odłożyć po zjedzeniu przekąski.
3 przepisy na przekąski w stylu finger food
Sakiewki z szynki Dębowej ZM Pekpol z gruszką faszerowaną serem feta i orzechami włoskimi
Składniki:
• szynka Dębowa ZM Pekpol
• 3 gruszki
• 1 opakowanie serka feta
• 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
• 1 łyżka posiekanego rozmarynu
• rukola do ozdoby
• sól i pieprz
Przygotowanie:
Z szynki wykroić plastry o grubości maksymalnie 0,5 cm. Gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na połówki. Ser feta wymieszać z orzechami i rozmarynem. Nadziać gruszki serem. Szynkę zawinąć wokół gruszek i spiąć wykałaczkami. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 15-20 minut. Po wyjęciu udekorować rukolą. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Pikantne tortille z golonką z kurczaka, żółtym serem, sałatą lodową i oliwkami
Składniki:
• 10 plasterków golonki z kurczaka ZM Pekpol
• 10 plasterków sera żółtego
• opakowanie małych tortilli
• mała sałata lodowa
• 2 pomidory
• 6 oliwek
• marynowana papryka pepperoni
• majonez
Przygotowanie:
Warzywa pokroić w mniejsze kawałki. Tortille rozłożyć jedną przy drugiej, tak aby na siebie nachodziły. Posmarować majonezem. Nałożyć po kolei golonkę, ser, sałatę, pomidory, oliwki, paprykę i zwinąć w długi rulon. Pokroić po skosie na 2-3-centymetrowe kawałki. Przekłuć wykałaczkami.
Łódeczki salami z czarnymi oliwkami
Składniki:
• salami MIX ZM Pekpol
• kilka łyżek twarogu
• ząbek czosnku
• kilka gałązek szczypioru
• kilka czarnych oliwek
• kilka pomidorków koktajlowych
• sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Twaróg doprawiamy solą i pieprzem. Obieramy ząbek czosnku i bardzo drobno kroimy, dodajemy do twarogu. Wszystko mieszamy. Na cienki plaster salami nakładamy łyżeczkę twarogu, dodajemy czarną oliwkę i dekorujemy szczypiorem. Składamy plaster salami na pół. Do uzyskania lepszej kompozycji smakowej całość możemy udekorować pomidorem koktajlowym i podać z marynowanymi szparagami i serem pleśniowym.
Więcej przepisów na: www.pekpol.pl
Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist