Parówki zawinięte w ciasto francuskie, to danie, które możesz serwować na wcześniejszą kolację lub jako ciepłą przekąskę podczas domówki. Przepis jest bardzo prosty i, co ważne, szybki w przygotowaniu. Aby przyrządzić to upiorne danie potrzebujesz tylko trzech składników: sięgnij po ulubione parówki, opcjonalnie mogą być kabanosy, ciasto francuskie i trochę żółtego sera. Oczywiście możesz użyć też innych dodatków, które lubisz: papryki, pieczarek, keczupu lub majonezu. Parówki wystarczy owinąć ciastem francuskim – będą przypominały mumie, i dorobić im oczy (np. z ziarenek pieprzu). Jeśli dodatkowo chcesz skrócić czas przygotowania tej pysznej przekąski, użyj gotowego ciasta francuskiego, a wykonanie zajmie ci nie więcej niż kwadrans. – Głównym składnikiem tej przekąski są parówki, dlatego wybierzmy produkt, który ma w składzie wysoką zawartość dobrej jakości mięsa, np. parówki Paryżanki z naszej oferty, które są chętnie wybierane przez konsumentów. Oprócz analizy składu, zwróćmy też uwagę na smak i konsystencję parówek: powinny być twardsze i mieć zwartą strukturę – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
„Upiorna” przekąska – mumie z parówek Paryżanek w cieście francuskim
Składniki:
• opakowanie gotowego ciasta francuskiego
• opakowanie parówek Paryżanek ZM Pekpol
• kilka plasterków sera żółtego
• musztarda, keczup lub majonez (opcjonalnie)
• ziarenka pieprzu
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Kroimy ciasto na 10 kwadratów, a potem każdy dzielimy na 4 paski. Z parówek zdejmujemy osłonki. Plasterkami żółtego sera zawijamy parówki. A następnie owijamy każdą kiełbaskę w 4 paski z ciasta – tak, żeby ją przykryły. Aby zrobić twarz mumii, odsłaniamy spod ciasta kawałek parówki na wysokości ok. 1 cm od jej końca. Tak przygotowane parówki układamy na blaszce i pieczemy ok. 15 minut. Po wyjęciu czekamy chwilę aż parówki nieco ostygną i robimy mumii oczy z ziarenek pieprzu, a musztardą rysujemy usta.
Smacznego!
Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist