Jedz regularnie
Regularne jedzenie śniadań to recepta m.in. na utrzymanie prawidłowej wagi. Niestety często jemy je tylko w weekendy. Przyczyną jest szybkie tempo życia i nadmiar obowiązków, a także brak dbałości o właściwą porę spożywania dań. W efekcie uczucie głodu narasta w drugiej połowie dnia i często powoduje napady obżarstwa. Efekt? Podjadasz i często jesz o wiele więcej na obiad i kolację, a to sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej oraz permanentnemu uczuciu zmęczenia i rozdrażnienia. Natomiast jedząc odpowiednio zbilansowane poranne posiłki zaspokoisz głód i skuteczniej będziesz kontrolować uczucie łaknienia podczas całego dnia.
Co przygotować na śniadanie?
Na śniadanie nadal najchętniej wybierane są kanapki. Nic dziwnego – są szybkie w przygotowaniu i pożywne.
Kanapkę możesz urozmaicić dodając do niej ulubione składniki – wystarczy odrobina kreatywności. Sięgnij po pieczywo wieloziarniste, warzywa i chudą wędlinę, która jest cennym źródłem białka, żelaza, cynku, fosforu i witamin z grupy B. – Świetnie sprawdzą się wędliny w plastrach. Są zamknięte w funkcjonalnych opakowaniach i poporcjowane, dlatego znacznie pomogą skrócić czas przygotowywania kanapek. Jeśli przyrządzamy śniadanie najmłodszym, możemy zrobić to pomysłowo i np. zrobić wesołe kanapeczki z motywami zwierząt lub kwiatów (można je wyciąć z plasterków wędlin). W naszej linii plastrów Pekpol dostępnych jest wiele rodzajów wędlin, m.in. salami, szynka gotowana, polędwica sopocka – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Parówki czy jajecznica?
Wśród śniadaniowych propozycji mocną pozycję mają dania, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy okazji pożywne. Do takich można zaliczyć typowy śniadaniowy klasyk, czyli jajecznicę oraz parówki, które Polacy bardzo często wybierają na pierwszy posiłek.
Kluczowy jest nie tylko ich charakterystyczny smak, ale również to, że mają dużą ilość zastosowań i można je szybko przygotować w prosty sposób – nie wymaga to specjalnych umiejętności kulinarnych. Dlatego świetnie sprawdzają się jako szybkie śniadanie przed wyjściem do pracy lub do szkoły. – Parówki mogą też być pożywną przekąskę w ciągu dnia. Oczywiście pod warunkiem, że wybierzemy pełnowartościowy produkt, z wysoką zawartością dobrej jakości mięsa, np. parówki Paryżanki z naszej oferty, które są chętnie wybierane przez konsumentów. Oprócz analizy składu, zwróćmy też uwagę na smak i konsystencję parówek: powinny być twardsze i mieć zwartą strukturę – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Co zabrać do szkoły lub pracy?
Zjadłeś w domu obfite pierwsze śniadanie? Zapas energii wystarczy na 3, maksymalnie 4 godziny. Drugie śniadanie uzupełni składniki odżywcze, które jedynie w części zapewniłeś organizmowi podczas posiłku w domu. Dzięki niemu nabierzesz sił do dalszej pracy i będziesz bardziej aktywny. Pamiętaj, aby przygotować je w domu. Dzięki temu nie kupisz przypadkowej, niezdrowej przekąski, takiej jak słodycze.
3 przepisy na pyszne przekąski do szkoły lub pracy:
Parówki w cieście francuskim
Składniki:
• 1 opakowanie parówek Paryżanek ZM Pekpol
• 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
Przygotowanie:
Rozwinąć ciasto francuskie i podzielić na tyle kawałków, ile jest parówek. Owinąć każdą z parówek, tak aby ciasto lekko nachodziło na siebie, zlepić brzegi. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego do 180° piekarnika na 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odczekać, aby nieco przestygły. Podawać lekko ciepłe.
Kanapki z chleba razowego ze świeżymi warzywami, pesto, salami i serem
Składniki:
• kilka kromek chleba razowego
• opakowanie salami dojrzewającego ZM Pekpol w plastrach (100 g)
• kilka plastrów żółtego sera
• sałata masłowa
• pomidor
• pieprz i sól do smaku
• czerwone pesto
Przygotowanie:
Kromki posmarować cienką warstwą czerwonego pesto, ułożyć sałatę, ser żółty, plastry salami i pomidora. Przykryć drugą kromką.
Tortille z liśćmi szpinaku i schabem Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
Składniki:
• 2 placki tortilli
• 100 g schabu ZM Pekpol w plastrach (opakowanie)
• 100 g młodego szpinaku
• 8 plastrów pomidora
• 1 żółta papryka
• 3 łyżki majonezu
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• sól
• pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na podgrzane na suchej patelni tortille położyć plasterki schabu, liście młodego szpinaku, plasterki pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę. Majonez połączyć z jogurtem, dodać wyciśnięty czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Sos czosnkowy rozprowadzić na warzywach i zwinąć tortille w rożki.
Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist