Składniki:
• 400-450g bezglutenowej mieszanki piekarniczej uniwersalnej (np. marki Ocelio) lub 500g m±ki pszennej (wersja z glutenem)
• 250g gor±cej wody
• 40g oleju
• 200g kaszy gryczanej Halina
• 1 cebula posiekana
• 1 z±bek czosnku drobno posiekany
• 100g twarogu
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Metoda:
1. Mieszankę piekarnicz± lub m±kę wymieszać z gor±c± wod± i olejem. Ciasto powinno być miękkie i nie kleić się do r±k. W razie potrzeby dodać więcej mieszanki/m±ki.
2. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcj± na opakowaniu.
3. Cebulę i czosnek smażyć na oleju przez 2 minuty. Wymieszać z kasz±, cebul± i czosnkiem oraz z twarogiem i natk± pietruszki. Farsz doprawić sol± i pieprzem.
4. Z ciasta uformować 3cm wałek, wycinać 1cm plastry. Każdy plaster rozwałkować, nałożyć farsz i formować pierożki. Pierogi gotować we wrz±cej osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.
Łukasz Nocuń
Senior PR & Content Marketing Specialist