iswinoujscie.pl • ¦roda [06.10.2021, 13:39:03] • Polska

Przepis kulinarny Bezglutenowe pierogi z kasz± gryczan± i twarogiem

Przepis kulinarny Bezglutenowe pierogi z kasz± gryczan± i twarogiem

fot. Organizator

Klasyka polskiej kuchni z kasz± gryczan± i twarogiem to pyszna propozycja na obiad lub kolację. W naszej wersji nie zawiera glutenu, dlatego mog± je spożywać osoby z nietolerancj± tego alergenu lub choruj±ce na celiakię.

Składniki:
• 400-450g bezglutenowej mieszanki piekarniczej uniwersalnej (np. marki Ocelio) lub 500g m±ki pszennej (wersja z glutenem)
• 250g gor±cej wody
• 40g oleju
• 200g kaszy gryczanej Halina
• 1 cebula posiekana
• 1 z±bek czosnku drobno posiekany
• 100g twarogu
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
 
Metoda:
1. Mieszankę piekarnicz± lub m±kę wymieszać z gor±c± wod± i olejem. Ciasto powinno być miękkie i nie kleić się do r±k. W razie potrzeby dodać więcej mieszanki/m±ki.
2. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcj± na opakowaniu.
3. Cebulę i czosnek smażyć na oleju przez 2 minuty. Wymieszać z kasz±, cebul± i czosnkiem oraz z twarogiem i natk± pietruszki. Farsz doprawić sol± i pieprzem.
4. Z ciasta uformować 3cm wałek, wycinać 1cm plastry. Każdy plaster rozwałkować, nałożyć farsz i formować pierożki. Pierogi gotować we wrz±cej osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.

Łukasz Nocuń
Senior PR & Content Marketing Specialist

¬ródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/72594/