Składniki:
• 200g kaszy jęczmiennej grubej (np. marki Halina)
• 900g łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
• 1 łyżka majeranku
• 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
• 1 łyżeczka czarnego pieprzu
• 1 łyżeczka soli
• 600g kapusty kiszonej
• 2 cebule posiekane drobno
• 1 szklanka bulionu lub wody
• 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Mięso przyprawić majerankiem, papryką, solą, pieprzem i usmażyć. Kapustę wymieszać z cebulą.
3. W naczyniu ułożyć warstwowo kapustę i mięso. Na ostatnią warstwę nałożyć kaszę i całość podlać podlać bulionem lub wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut
Łukasz Nocuń
Senior PR & Content Marketing Specialist