Składniki:
Naleśniki:
• 1 szklanka mąki pszennej
• 2 jajka
• 1 szklanka mleka
• 3/4 szklanki wody
• szczypta soli
• 3 łyżki roztopionego masła
Farsz:
• 200g kaszy gryczanej białej (np. marki Halina)
• 1 cebula posiekana
• 1 ząbek czosnku drobno posiekany
• 1 garść suszonych grzybów
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka bułki tartej
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
• Sól, pieprz
Przygtowanie:
1. Grzyby namoczyć i ugotować. Wystudzić i drobno posiekać.
2. Kasze ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebulę aż zmięknie dodać czosnek oraz grzyby i smażyć przez 3 minuty. Wyłączyć gaz, dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Przygotować naleśniki – wszystkie składniki wymieszać, a następnie smażyć kilka minut aż się zarumienią.
5. Naleśniki napełnić gotowym farszem. Podawać na ciepło.
Łukasz Nocuń
Senior PR & Content Marketing Specialist