iswinoujscie.pl • Wtorek [14.09.2021, 21:53:20] • Polska
Pomysł na domowy makaron – czyli dlaczego warto zrobić go samodzielnie?
fot. Organizator
Jesienna dieta to okazja do eksperymentowania i próbowania nowych smaków. Bogactwo grzybów, warzyw czy orzechów pozwoli, nawet początkującym, poczuć się jak prawdziwy szef kuchni. Dynia, cukinia, papryka czy bakłażan będą idealnie komponować się z wszelkiego rodzaju sosami i makaronami. Jeżeli chcemy zadbać o zdrową i zbilansowaną dietę, warto zrobić wszystko od podstaw. W tekście znajdziesz pomysł na makaron oraz rady z jakiego gadżetu kuchennego warto skorzystać, aby gotowanie było szybsze i łatwiejsze.
Węglowodany, czyli cukry są bardzo ważnym składnikiem diety, ponieważ są one odpowiedzialne za dostarczenie do komórek odpowiedniej ilości energii, która niezbędna jest im do prawidłowego funkcjonowania. Związki te budowane są z atomów węgla, wodoru oraz tlenu. Węglowodany są podstawą piramidy żywieniowej, czyli zasad prawidłowego odżywiania. To dzięki nim organizm ma siłę do działania. Dzieli się je na cukry proste oraz złożone. Węglowodany proste to przede wszystkim glukoza oraz fruktoza. Do złożonych zalicza się natomiast maltozę, sacharozę, laktozę, celulozę oraz skrobię i glikogen.
Makaron – dobra kaloria?
Spożywanie węglowodanów jest niezbędne do tego, aby metabolizm funkcjonował w prawidłowy sposób. Są one potrzebne także do tego, aby unikać nagłych napadów głodu. Trzeba jednak mieć na uwadze to, że nie wszystkie węglowodany są dobre dla naszego organizmu. Zdecydowanie lepiej jest zrezygnować z cukrów pochodzących z przetworzonej żywności, ponieważ mogą one przyczyniać się do odkładania tłuszczu, a co za tym idzie także do zwiększenia masy ciała. Dobra dieta powinna składać się przede wszystkim z węglowodanów złożonych, które uwalniają się stopniowo zapewniając dłuższe uczucie sytości. Jednym ze źródłem dobrych cukrów jest domowej roboty makaron, który można zrobić samodzielnie przy użyciu miksera planetarnego. Pomysł na domowy makaron pozwoli przygotować nie tylko sycące i smaczne dania, ale również zadbać o zdrowie i odpowiednią wagę.
Domowy makaron – jak go wykorzystać?
Z domowego makaronu można wyczarować ciekawe danie, które zachwyci domowników. Makaron w formie nitek można wykorzystać, również jako dodatek do ulubionej zupy. Grubsze wstęgi będą świetną bazą aromatycznego i sycącego dania.
Najprostszym i jednocześnie bardzo smacznym sosem do makaronu jest bolognese - przygotowany na bazie świeżych pomidorów oraz mięsa mielonego z dodatkiem przypraw, który posypujemy przed podaniem tartym serem i dekorujemy świeżą bazylią. Takie danie świetnie sprawdzi się także w przypadku dzieci, ponieważ większość z nich lubi makarony z sosem pomidorowym.
fot. Organizator
Pomysł na domowy makaron – jak zrobić go samodzielnie w domu?
Do przygotowania makronu w domu, konieczne jest zaopatrzenie się w 500 g dobrej jakości mąki pszennej. Można zastąpić ją także mąką pełnoziarnistą, dzięki czemu makaron będzie jeszcze zdrowszy. Potrzebna są także dwa całe jajka, dwa żółtka oraz odrobina soli. Mąkę należy przesiać do misy miksera. Dodać sól oraz jajka i żółtka.
Wszystkie składniki muszą zostać ze sobą idealnie połączone, dlatego przygotowywanie makaronu za pomocą miksera planetarnego (np. marki Ariete z linii Vintage) jest zdecydowanie lepsze i prostsze niż jego ręczne wyrabianie. Specjalny hak, w jaki jest wyposażony robot planetarny – umożliwia bowiem doskonałe połączenie składników i stworzenie gładkiego ciasta o odpowiedniej konsystencji.
Tak przygotowane ciasto trzeba zawinąć w folię i odłożyć na około 30 minut. Po tym czasie można wyciąć z niego wybrany makaron. Pomysł na domowy makaron wykonany za pomocą miksera planetarnego od Ariete jest więc świetną, a przede wszystkim smaczniejszą i zdrowszą alternatywą dla makaronu, jaki można kupić w sklepie. Co więcej, urządzenie przyda się także do wyrabiania, ubijania, łączenia i mieszania składników przy przygotowaniu wielu innych potraw i deserów.
Pomysł na domowy makaron można wykorzystywać tak często, jak tylko chcemy. Węglowodany złożone w nim zawarte mają bowiem dobroczynny wpływ na organizm. Dzięki temu, że dokładnie wiemy co się w nim znajduje możemy być pewni, że podajemy naszym najbliższym dobrej jakości produkty bez dodatku konserwantów i polepszaczy smaku.