iswinoujscie.pl • Poniedziałek [23.08.2021, 12:48:13] • Polska

Bezglutenowa potrawka orientalna z ryżem BIO

Bezglutenowa potrawka orientalna z ryżem BIO

www.ocelio.pl( fot. Organizator )

Naturalnie bezglutenowy ryż Ocelio może być podstaw± setek pysznych i aromatycznych dań. Dzi¶ przygotowali¶my wyj±tkow± potrawkę wegetariańsk± z soczewic±, warzywami i przypraw± garam masala. Danie jest również bezglutenowe, dlatego mog± je spożywać osoby na diecie lub te, które ograniczaj± spożywanie glutenu. Koniecznie sprawdĽcie sami!

Składniki:
• 100g ryżu białego ryżu długoziarnistego BIO (np. Ocelio)
• 1 szklanka zielonej soczewicy
• 1 czerwona cebula drobno posiekana
• 2 z±bki czosnku przeci¶nięte przez praskę
• 2 cm imbiru startego na tarce
• 2 łyżeczki kuminu mielonego
• 1 łyżeczka mielonej kolendry
• 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
• 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
• 1/4 łyżeczki mielonego chilli
• 1 łyżeczka soli
• 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
• 2 szklanki wody
• 2 szklanki passaty pomidorowej
• 1/2 szklanki mleczka kokosowego
• ¶wieża kolendra
 
Metoda:
1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcj± na opakowaniu.
2. Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek i imbir, smażymy przez 1 minutę i dodajemy przyprawy, oprócz garam masala. Smażymy wszystko przez 30 sekund i zalewamy cało¶ć passat± i wod±. Dodajemy soczewicę przykrywamy i gotujemy przez 30 minut. W razie potrzeby dodajemy wodę.
3. Kiedy soczewica będzie miękka wlewamy mleczko kokosowe i przyprawę garam masala.
4. Cało¶ć gotujemy jeszcze przez kilka minut. Podajemy z ryżem i ¶wież± kolendr±.

Smacznego!

¬ródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/72075/