iswinoujscie.pl • Niedziela [01.08.2021, 08:25:39] • Polska

Zupa z zielonej soczewicy z grzankami i serem korycińskim

Zupa z zielonej soczewicy z grzankami i serem korycińskim

fot. Organizator

Zielona soczewica to ważny składnik diety wegetariańskiej, ale również pyszny dodatek lub baza do zup i różnego rodzaju dań. Polecamy przepis na wyborn± zupę z zielonej soczewicy z aromatycznym serem korycińskim.

Składniki:
• 200 zielonej soczewicy (np. marki Halina)
• 1 duża cebula pokrojona w kostkę
• 1 marchewka pokrojona w kostkę
• 1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę
• 6 z±bków czosnku pokrojonych w plasterki
• 1 słoik passaty
• bagietka
• ser koryciński (lub feta)
• ¶wieże oregano
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka octu winnego
• oliwa
• sól i pieprz

Przygotowanie:
1. Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcj± na opakowaniu.
2. W oddzielnym garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojon± cebulę, marchewkę, seler i 3 z±bki czosnku. Smażyć aż cebula się zeszkli i dodać passatę. Do słoika z passaty nalać do pełna wody i dodać do zupy. Posolić i gotować przez 5 minut.
3. Po tym czasie dodać soczewicę i cało¶ć gotować przez kolejne 10 minut. Na sam koniec doprawić sol±, pieprzem, cukrem i octem oraz dodać posiekane z±bki czosnku.
4. Podawać z grzank±, pokruszonym serem korycińskim i ¶wieżym oregano.

Smacznego!

Łukasz Nocuń
Senior PR & Content Marketing Specialist

¬ródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/71804/