Składniki:
• 100g ryżu białego Halina
• 250ml mleczka kokosowego
• 250g wody
• 2cm kory cynamonu
• 1 duża łyżka cukru
• szczypta soli
• 500g truskawek
• 1 łyżka nasion chia
• 100g pokruszonych ciasteczek zbożowych
Metoda:
1. W rondelku z przykrywk± zagotowujemy ryż, mleko, wodę, cukier, sól i cynamon. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem do momentu aż ryż będzie miękki i nabierze konsystencję puddingu, w razie potrzeby dodajemy więcej wody podczas gotowania.
2. Nasiona chia moczymy w szklance wody przez 30 minut. Połowę truskawek miksujemy, a drug± połowę kroimy w ćwiartki.
3. Ciasteczka kruszymy i umieszczamy w naczyniach w których będziemy przygotowywać deser.
4. Ryż po ugotowaniu studzimy i przekładamy do naczynek.
5. Nasiona chia mieszamy z musem z truskawek.
Dodajemy do deseru. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki.
Smacznego!
Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist