Składniki:
• 1 saszetka ryżu parboiled (np. marki Britta)
• 1 filet z kurczaka
• 1 dymka ze szczypiorkiem
• 2 pomarańcze
• 2 łyżki jasnego sosu sojowego
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżka soku z cytryny
• 4 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
• 1/4 szklanki wody rozmieszanej z łyżeczką skrobi kukurydzianej
• Łyżka sezamu
• Olej
• Sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Dymkę posiekać, kurczaka pokroić w paski, wymieszać z jedną łyżką sosu sojowego, doprawić solą i pieprzem.
3. Kawałki kurczaka obtaczać w skrobi i smażyć w rozgrzanym oleju.
4. Z pomarańczy wycisnąć sok. Wymieszać z wodą, sokiem z cytryny, cukrem i pozostałym sosem sojowym.
5. Rozgrzać odrobinę oleju obsmażyć dymkę bez szczypiorku, wlać sos i poczekać aż zgęstnieje.
6. Dodać kurczaka i wymieszać. Podawać z szczypiorkiem, sezamem i ryżem.
Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist