iswinoujscie.pl • Środa [19.05.2021, 09:01:51] • Polska

Przepis kulinarny: Wiosenna sałatka z kasza bulgur, szynką dojrzewającą i czerwonym szczawiem

Przepis kulinarny: Wiosenna sałatka z kasza bulgur, szynką dojrzewającą i czerwonym szczawiem

fot. Organizator

Wiosna zadomowiła się już za naszymi oknami na stałe, dlatego jest to idealny czas na rozpoczęcie kulinarnych przygód z lekkimi i zielonymi sałatkami. Przygotowaliśmy przepis na lekkie danie z kaszą bulgur, szynką dojrzewającą oraz młodym czerwonym szczawiem. Całości dopełnia dekoracja z jogurtu naturalnego z dodatkiem soku z cytryny i przypraw.

Składniki:
• 100 g kaszy bulgur (np. marki Halina)
• 4 plastry szynki dojrzewającej
• 2 jajka ugotowane na twardo
• 1 pęczek rzodkiewki
• 1 cebulka ze szczypiorkiem
• garść mixu sałat
• 1/2 ogórka
• groszek wąsaty
• młody szczaw czerwony
• 4 łyżki jogurtu naturalnego
• 1 łyżka soku z cytryny
• sól i pieprz

Metoda:
1. Piekarnik rozgrzać do 150 st.C blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć obok siebie plastry szynki i przykryć kolejnym arkuszem papieru. Piec około 30 lub do momentu aż się szynka zarumieni i będzie chrupiąca.
2. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Rzodkiewkę pokroić w plasterki, cebulkę posiekać, szczypior pokroić w plastry, ogórek w małą kostkę, jajka w ćwiartki.
4. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem.
5. Składniki wymieszać. Przed podaniem ozdobić danie kleksem z jogurtu.

Smacznego!

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/70831/