Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
Nadzienie:
150ml śmietanki 30%
100g sera aldamer MSM Mońki
100g sera pleśniowego lazur
100g papryki zielonej pokrojonej w kostkę
6 żółtek
Do smaku: sól, pieprz młotkowany, oregano, bazylia
Dodatkowo:
70g oliwek czarnych
70g pomidorków koktajlowych
1 pęczek szczypiorku
Wykonanie:
Ser żółty ścieramy na tarce Ariete. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać ze sobą.
Piec nagrzewamy do 180*C. Arkusz ciasta dzielimy na 6 części. Układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Na środku każdego ciastka kładziemy kubek z wodą; w ten sposób wyrosną nam tylko brzegi ciasta. Wkładamy do pieca na 10 minut. Po wyciągnięciu ściągamy kubek i papier z wierzchu.
Do każdej sakiewki wkładamy nadzienie, na wierzchu układamy oliwki i pomidorki koktajlowe. Piec nagrzewamy do 200*C, wkładamy ciastka jeszcze na 7 minut. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Ariete, MSM Mońki
Autor zdjęcia: www.dwor-korona.pl