Ciastka z biał± czekolad±
Składniki:
110g masła w temperaturze pokojowej
85g cukru br±zowego
1 jajko
250g m±ki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczka sody oczyszczonej
100g białej czekolady
50g obranych orzechów pistacji
Szczypta soli
100g tartego parmezanu
Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem i dodać na końcu jajko.
Do m±ki dodać sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczon±. Wymieszać razem z mas± z masła.
Dodać posiekane czekoladę, orzechy i starty parmezan. Wyrobić ponownie.
Z masy formować kulki około 30g i spłaszczać na blaszce wyłożonej papierem.
Piec w temperaturze 190*C przez około 10minut do br±zowego koloru. Wystudzić.
Ciasteczka Brownie z biał± czekolad±
Składniki:
60g masła
150g gorzkiej czekolady
50g białej czekolady
2 jajka
150g cukru
50g m±ki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Gorzk± czekoladę rozpu¶cić razem z masłem w k±pieli wodnej.
Jajka miksować z cukrem około 5 minut na kogel-mogel. Dodać masę czekoladow± i dalej mieszaj±c wsypać m±kę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pokruszon± biał± czekoladę.
Wstawić do zamrażarki na 10 minut.
Wykładać łyżk± na blaszkę z papierem do pieczenia.
Ciastka same się rozlej± podczas pieczenia. Piec w temperaturze 180* przez 10 minut.
Podczas schładzania ciastka stwardniej±.
Blok ciasteczkowy
Składniki:
120g masła w temperaturze pokojowej
120g br±zowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko
200g m±ki pszennej
Pół łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli
200g pastylek czekoladowych lub posiekanej czekolady
Sposób wykonania:
Zetrzeć masło z cukrem do powstania jednolitej masy. Dodać ekstrakt z wanilii oraz jajko, wymieszać. Zmieszać m±kę, sól oraz sodę oczyszczon± i dodać do masy. Następnie wsypać 150g pastylek i wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie wyłożyć masę. Posypać po wierzchu reszt± pastylek. Piec w 170stopniach C przez około 20minut do br±zowego koloru.
¬ródło przepisów i zdjęć: Dwór Korona Karkonoszy, www.dwor-korona.pl
Anna Goławska
PR Manager