Słynne wiosenne porządki warto zrobić nie tylko w szafie, ale też w kuchni. Na początku sezonu pozimowego w sklepowych koszykach królują nowalijki – młode warzywa, których zbiory rozpoczyna się właśnie wiosną. Pełne witamin i potrzebnych organizmowi minerałów możemy jeść w postaci praktycznie do wszystkiego. Do młodych nowalijek należą m.in. rzodkiewki, cebula dymka i szczypiorek, wczesne marchewki, botwinka, sałata, natka pietruszki czy rzeżucha. Na pierwszy rzut oka, śniadaniowe składniki da się z powodzeniem wykorzystać także w daniach obiadowych. Oprócz nowalijek, późną wiosną pojawiają się także szparagi, na które wielu z nas czeka z utęsknieniem. Do takich młodych produktów idealnie nadają się lekkie kasze jako wartościowy dodatek w daniu głównym. Warto zatem pomyśleć o pysznych wiosennych i mocno warzywnych potrawach oraz zainspirować się pomysłami.
Bogate sałatki
Nowalijki – oprócz dodatków na kanapki – nadają się też do kolorowych sałatek. Bogate w składniki sałatki to świetny pomysł na pożywny, lekki i zdrowy obiad. Sałata to stały składnik wielu dań w diecie odchudzającej ze względu na właściwości regulujące trawienie, niską kaloryczność i bardzo dużą zawartość błonnika. W sklepach dostaniemy wiele odmian sałat jak delikatna roszponka, wyrazista i nieco pikantna rukola czy też klasyczna lodowa i jej siostry: masłowa i rzymska. Roszponka doskonale będzie pasować do drobnej kaszy kuskus oraz kolorowych dodatków: garści rzodkiewek, awokado i sera feta. Całość skropiona oliwą z oliwek dopełni smaku.
- Idealnym kompanem dla rukoli będzie ugotowana na sypko kasza jaglana, suszone pomidory, prażony słonecznik i kulki mozzarelli. Tradycyjną sałatę lodową lub masłową możemy połączyć z pokrojonym w kostkę kurczakiem w marynacie z natki pietruszki i czosnku, świeżymi liśćmi botwinki, rzodkiewką, ogórkiem gruntowym i kaszą bulgur – podpowiada Lucyna Wysosocka, ekspert marki Halina
Na zielono
Aromatyczne i chrupiące szparagi zdecydowanie należą do najbardziej wyczekiwanych wiosennych warzyw. Niskokaloryczne, bogate w białko i witaminy goszczą na talerzach w postaci dodatków do dań głównych czy też zup kremów. Do wyboru mamy trzy rodzaje szparagów – zielone, miękkie i łagodne w smaku, bez konieczności obierania, białe – twardsze, włókniste, wymagają wcześniejszego obrania oraz fioletowe – słodsze i, podobnie jak białe, powinny zostać obrane przed przygotowaniem. Dużo osób przyrządza je także klasycznym sposobem, w zasmażce z bułki tartej i masła.
- Szparagi sprawdzą się także jako główny składnik kaszotto z kaszy pęczak. Można je także zapiec w postaci zapiekanki z kaszy jaglanej z dodatkiem pomidorów i świeżej natki pietruszki i podawać jako uzupełnienie przyrządzonego mięsa lub solo – dodaje ekspert marki Halina
Wiosenna dieta to bogactwo młodych i pysznych warzyw, na które czeka się po ciężkich zimowych potrawach z utęsknieniem. Do wyboru mamy nie tylko wspomniane wcześniej nowalijki, ale też wyczekiwane szparagi, które możemy serować w różnych postaciach. Lekkości jarzyn dopełniają pełnowartościowe i lekkostrawne kasze, które zaleca się włączyć do codziennego jadłospisu dla lepszego zdrowia i samopoczucia.
Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist