iswinoujscie.pl • Środa [24.03.2021, 01:50:16] • Polska

Bezglutenowe gryczane naleśniki z łososiem i rukolą

Bezglutenowe gryczane naleśniki z łososiem i rukolą

fot. Organizator

Wszyscy uwielbiamy naleśniki. W wersji na słodko to doskonałe śniadanie lub podwieczorek, my jednak proponujemy prosty przepis na bezglutenowe, wytrawne naleśniki z łososiem, serkiem feta oraz rukolą. Świetnie sprawdzą się jako lekki obiad, który doda energii na pozostałą część dnia.

Składniki:

Naleśniki:
• 1 szklanka mieszanki do wypieku pizzy z mąką gryczaną (np. Ocelio)
• 2 szklanki mleka krowiego lub napoju roślinnego (np. Ocelio)
• 2 jajka
• 2 łyżki oleju roślinnego
• szczypta soli

Dodatki do naleśników:
• Łosoś wędzony
• Marchewka
• Ogórek
• Ser feta miękki
• jogurt naturalny
• koperek
• sól i pieprz

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki naleśników mieszamy.
2. Ser feta rozdrabniamy w misce dodajemy tyle jogurtu aby powstała masa którą da się rozsmarować na naleśnikach. Doprawiamy pieprzem i posiekanym koperkiem.
3. Marchew obieramy i wycinamy za pomocą obieraczki długie cienkie paski. Ogórka dobrze myjemy i postępujemy tak samo jak z marchewką. Rukolę myjemy.
4. Smażymy naleśniki.
5. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy porcję serka, układamy marchewkę, ogórka, plasterki łososia i rukolę. Naleśniki zawijamy i podajemy w całości lub kroimy w plastry.

Smacznego!

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/70088/