Składniki:
• 2 saszetki białej kaszy gryczanej (np. marki Halina)
• 1 cebula pokrojona w kostkę
• 1 marchewka pokrojona w dużą kostkę
• 1 papryka zielona pokrojona w dużą kostkę
• 1 papryka czerwona pokrojona w dużą kostkę
• 3 średnie ziemniaki pokrojone w dużą kostkę
• 2 pomidory pokrojone w kostkę
• 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
• 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
• 1 szklanka przecieru pomidorowego
• 1 łyżka wędzonej papryki w proszku
• 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
• 1 łyżeczka kuminu
• 1 łyżeczka majeranku
• 100ml mleczka kokosowego
• Sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać marchewkę, papryki i ziemniaki i smażyć przez 2 minuty.
2. Dodać przyprawy oraz pomidory i całość smażyć jeszcze przez chwilę.
3. Podlać wodą(bulionem) i przecierem, doprawić solą i gotować aż ziemniaki będą miękkie.
4. Na koniec dodać mleczko kokosowe.
5. Podawać z ugotowaną kaszą gryczaną.
Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist