iswinoujscie.pl • Piątek [19.02.2021, 08:30:04] • Polska

Fasola drobna po meksykańsku

Fasola drobna po meksykańsku

fot. Organizator

Przepis na dobrze znaną drobną fasolą w pikantnym wydaniu. Meksykańska potrawka z fasoli z dodatkiem awokado, pomidora, papryki i czerwonej cebuli to doskonały sposób na szybki obiad lub wyrazistą kolację.

Składniki:
• 200 g białej fasoli drobnej (np. marki Halina)
• 1 cebula posiekana
• 2 ząbki czosnku drobno posiekane
• 1 - 3 papryczki chili (w zależności jak ostre dania lubimy)
• 500 ml bulionu
• 1 awokado pokrojone w plastry
• 1 pomidor pokrojony w kostkę
• 1 mała czerwona cebula pokrojona w kostkę
• 1 pęczek kolendry lub pietruszki drobno posiekanej
• 1 łyżka oliwy
• sól i pieprz

Metoda:
1. Fasolę moczymy przez noc i odcedzamy.
2. Cebulę smażymy z czosnkiem i posiekanym chili. Dodajemy 1/2 pęczka kolendry lub pietruszki oraz fasolę zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy łyżeczkę soli i całość gotujemy aż fasola będzie gotowa. Podczas gotowania obserwujemy czy nie należy dolać wody.
3. Pomidory mieszamy z czerwona cebulą awokado oraz kolendrą. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą.
4. Gdy fasola dojdzie nakładamy na talerze i podajemy z salsą z pomidorów i awokado.
5. Podawać z przypieczoną tortillą lub bagietką

Smacznego!

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/69695/