Składniki:
• 200 g białej fasoli drobnej (np. marki Halina)
• 1 cebula posiekana
• 2 ząbki czosnku drobno posiekane
• 1 - 3 papryczki chili (w zależności jak ostre dania lubimy)
• 500 ml bulionu
• 1 awokado pokrojone w plastry
• 1 pomidor pokrojony w kostkę
• 1 mała czerwona cebula pokrojona w kostkę
• 1 pęczek kolendry lub pietruszki drobno posiekanej
• 1 łyżka oliwy
• sól i pieprz
Metoda:
1. Fasolę moczymy przez noc i odcedzamy.
2. Cebulę smażymy z czosnkiem i posiekanym chili. Dodajemy 1/2 pęczka kolendry lub pietruszki oraz fasolę zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy łyżeczkę soli i całość gotujemy aż fasola będzie gotowa. Podczas gotowania obserwujemy czy nie należy dolać wody.
3. Pomidory mieszamy z czerwona cebulą awokado oraz kolendrą. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą.
4. Gdy fasola dojdzie nakładamy na talerze i podajemy z salsą z pomidorów i awokado.
5. Podawać z przypieczoną tortillą lub bagietką
Smacznego!
Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist