iswinoujscie.pl • Niedziela [07.02.2021, 16:00:52] • Polska

Zapiekane kanapeczki z rukolą, gruszką i serem halloumi

Zapiekane kanapeczki z rukolą, gruszką i serem halloumi

fot. Organizator

Choć tegoroczny karnawał świętujemy zgoła inaczej, niż w poprzednich latach, szybkie menu na domówkę w okrojonym gronie przyda się zawsze. Dla znudzonych rollsami czy warzywnymi tartaletkami, przygotowaliśmy zapiekane bagietki. Są błyskawiczne w przygotowaniu, a do tego pyszne - połączenie gruszki, sera halloumi oraz świeżej rukoli to strzał w dziesiątkę.

Składniki:
bagietka
kilka łyżek oliwy
100 g Rukoli marki Eisberg
2 średnie gruszki
225 g sera halloumi
łyżka masła klarowanego do smażenia
garść orzechów włoskich
kilka łyżeczek konfitury z borówek

Przygotowanie:
Bagietkę pokroić pod skosem na kromki. Polać je odrobiną oliwy i ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Ser halloumi pokroić w plastry i usmażyć na maśle z obydwu stron na złoty kolor (najlepiej na patelni grillowej). Gruszki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Na grzankach ułożyć gruszki oraz ser, wstawić na około 5-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po wyjęciu grzanki posypać świeżą rukolą i posiekanymi orzechami, można też dodać konfiturę z borówek.

Dominika Szalek-Kanofocka
PR Manager

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/69447/