Składniki:
bagietka
kilka łyżek oliwy
100 g Rukoli marki Eisberg
2 średnie gruszki
225 g sera halloumi
łyżka masła klarowanego do smażenia
garść orzechów włoskich
kilka łyżeczek konfitury z borówek
Przygotowanie:
Bagietkę pokroić pod skosem na kromki. Polać je odrobiną oliwy i ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Ser halloumi pokroić w plastry i usmażyć na maśle z obydwu stron na złoty kolor (najlepiej na patelni grillowej). Gruszki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Na grzankach ułożyć gruszki oraz ser, wstawić na około 5-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po wyjęciu grzanki posypać świeżą rukolą i posiekanymi orzechami, można też dodać konfiturę z borówek.
Dominika Szalek-Kanofocka
PR Manager