iswinoujscie.pl • Wtorek [02.02.2021, 16:44:14] • Polska

Ryżowe p±czki z nadzieniem kokosowym

Ryżowe p±czki z nadzieniem kokosowym

fot. Organizator

Przepis, który idealnie sprawdzi się w tłusty czwartek – ryżowe p±czki z nadzieniem kokosowym. Delikatne ciasto, chrupi±ce wiórki kokosowe i słodkie nadzienie to doskonały sposób na chwile przyjemno¶ci.

Składniki:
P±czki:
• 2 saszetki białego ryżu (np. marki Britta)
• 8 łyżek m±ki
• 2 łyżki cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 jajka
• wiórki kokosowe

Nadzienie:
• 200 ml mleka kokosowego
• 50 gram cukru
• 2 żółtka
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
• 1 łyżka m±ki pszennej
Metoda:
Ciasto na p±czki:
1. Ryż ugotować bez soli zgodnie z instrukcj± na opakowaniu.
2. Ugotowany ryż zmiksować z m±k±, cukrem, cukrem waniliowym, jajkami oraz proszkiem do pieczenia.
Nadzienie
1. Żółtka dobrze wymieszać z m±k± przy pomocy blendera.
2. W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe z cukrem do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy masę z żółtkami i mieszaj±c podgrzewamy aż zgęstnieje. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
P±czki:
1. Z masy ryżowej formujemy p±czki. Nadziewamy ¶rodek mas± kokosow± i smażymy w głębokim oleju. Olej nie może być za gor±cy bo p±czki nie usmaż± się w ¶rodku. Na koniec obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist

¬ródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/69438/