iswinoujscie.pl • Środa [27.01.2021, 08:50:58] • Polska

Przepis kulinarny Bezglutenowy deser z nasionami chia i mango

Przepis kulinarny  Bezglutenowy deser z nasionami chia i mango

fot. Organizator

Przepis na pyszny, lekko słodki i owocowy deser z mango i z nasionami chia, który z pewnością wprowadzi nieco letniego smaku do naszych domów.

Składniki:
• 300ml napoju roślinnego ( np. migdałowego Ocelio)
• 5 łyżek nasion chia
• 150g mascarpone
• 15 – 20 g cukru waniliowego
• 2 szt. Mango
• Wiórki kokosowe do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. 250 ml napoju roślinnego wymieszać z nasionami chia i odstawić do lodówki na 6h (aż nasiona napęcznieją)
2. Mascarpone wymieszać blenderem z pozostałą ilością napoju i cukrem. Do masy dodać napęczniałe nasiona chia i całość delikatnie wymieszać łyżką.
3. Mango obrać, mniejsza część zostawić do dekoracji, resztę zmiksować blenderem na gładka masę.
4. Do szklanek na dno dodać masę z nasionami chia, następnie warstwę masy z mango, a na wierzchu ułożyć dekorację z kawałków mango i posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/69329/