iswinoujscie.pl • Niedziela [10.01.2021, 16:53:32] • Polska

Karnawałowe przekąski z serem żółtym

Karnawałowe przekąski z serem żółtym

fot. Organizator

Choć ser żółty przez większość roku króluje głównie na naszych kanapkach, w tym wyjątkowym okresie, jakim jest karnawał, warto pójść o krok dalej i przygotować pyszne przekąski z tym ukochanym przez wielu z nas produktem. Poniżej prezentujemy 3 proste przepisy, które podbiją podniebienia wszystkich amatorów sera żółtego!

Smakowe tortille
Składniki:
- 3 placki tortilli
- 3 serki smakowe MSM Mońki: pieczarkowy, paprykowy, szczypiorkowy
- sałata strzępiasta czerwona i zielona
- czerwona papryka
- szynka w plasterkach
- suszone pomidory
- szczypior
Przygotowanie:
Każdy placek tortilli posmarować innym serkiem smakowym. Na serek położyć ulubione dodatki i ciasno zwinąć. Pokroić w trzycentymetrowe krążki i ułożyć na półmisku.

Ślimaczki z ciasta francuskiego
Składniki:
- 200 g szynki parzonej
- 200 g świeżych pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 200 g sera podlaskiego MSM Mońki
- 150 g kapusty pekińskiej
- 4 sztuki pomidorów suszonych z oleju
- pieprz do smaku
- 2 rolki (ok. 375 g każda) gotowego ciasta francuskiego
- 1 jajko
Przygotowanie:
Szynkę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju, aż z pieczarek odparuje woda. Wystudzić, dodać starty ser, suszone pomidory pokrojone w paseczki i drobno posiekaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszać.
Na płaty ciasta francuskiego równomiernie rozłożyć farsz, zwinąć i pociąć na parocentymetrowe krążki. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec w rozgrzanym piekarniku (ok. 180°C) na złoty kolor.
Podawać z ulubionym zimnym sosem np. czosnkowym.


Chrupiące grzanki z papryką, łososiem oraz serem żółtym
Składniki:
- 2 pszenne bagietki
- 1 czerwona papryka
- garść pokrojonych czarnych oliwek
- dwa plastry wędzonego łososia
- 100 g startego sera żółtego Gouda MSM Mońki
- łyżka oliwy
- sól, pieprz, bazylia
- świeże listki pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
Paprykę pokroić w cienkie paski. Bagietkę podzielić na małe kromki, każdą z nich posmarować oliwą, ułożyć na blaszce i wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C) na ok. 5 – 7 minut lub do uzyskania pożądanej chrupkości. Na każdą kromkę nałożyć paprykę, pokrojonego w cienkie paski łososia oraz skrojone wcześniej oliwki. Doprawić solą, pieprzem i bazylią, a na wierzch utrzeć żółty ser. Podawać udekorowane listkiem świeżej pietruszki.

Smacznego!

Łukasz Błasiak

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/69050/