iswinoujscie.pl • Wtorek [22.12.2020, 16:34:22] • Polska

Tradycyjne przepisy w niecodziennym wydaniu. Zainspiruj się i zaskocz najbliższych!

Tradycyjne przepisy w niecodziennym wydaniu. Zainspiruj się i zaskocz najbliższych!

fot. Organizator

Wśród świątecznych przygotowań, obok porządków i poszukiwania prezentów, wiele czasu zajmuje przygotowywanie świątecznych potraw. I choć nie wszyscy są mistrzami gotowania, to jednak każdy może czerpać z tego prawdziwą przyjemność. Jak to zrobić? Korzystać z prostych i pysznych przepisów, a nawet pozwolić sobie na małe eksperymentowanie. Tradycyjne, świąteczne potrawy są równie smaczne w nowoczesnym wydaniu. Wystarczy tylko użyć odpowiednich składników, takich jak produkty marki Łowicz, które polecają się na Święta!

W świątecznym gotowaniu ważny jest także plan – jakie potrawy przygotujemy i jakich produktów będziemy chcieli do tego użyć. Warto spisać je na liście zakupów – dzięki temu unikniemy częstych wizyt w sklepie i skupimy się na łączeniu składników w taki sposób, aby efektami gotowania zachwycić naszych domowników przy świątecznym stole. Dzięki właściwemu przygotowaniu magia Świąt rozgości się w naszej kuchni, a przedświąteczna gorączka nas ominie.

Warto wykorzystać proste, kilkuskładnikowe przepisy, które pozwolą nam rozdzielić kuchenne obowiązki. Możemy nawet zaangażować w nie dzieci. Wspólne gotowanie sprawi jeszcze większą przyjemność z późniejszego próbowania świątecznych pyszności.

A co z tradycją? Dodanie kilku nowych składników do świątecznych potraw sprawi, że nawet specjaliści od gotowania poczują przyjemny dreszczyk emocji przy tworzeniu nowych, ale i dobrze znanych, tradycyjnych dań. Przygotowując potrawy nie musimy trzymać się klasycznego przepisu – śledzie możemy przykryć pierzynką z sosu pomidorowego, a tradycyjny piernik przełożyć pysznymi powidłami Łowicz!

Jakie są pyszne i proste sposoby na tradycję w niecodziennym wydaniu? Poniżej znajdziesz kilka propozycji na słodko i wytrawnie!

PRZEPISY NA SŁODKO
Piernik przekładany powidłami śliwkowymi Łowicz
10 porcji
• 290 g Powideł Węgierkowych Łowicz
• 100 g masła
• 110 g płynnego miodu
• 100 ml mleka
• 2 jajka
• 200 g mąki tortowej Lubella
• 1 łyżka kakao DecoMorreno
• 1 łyżka przyprawy do piernika
• 100 g drobnego cukru
• 1 łyżeczka sody
• szczypta soli
• 1 łyżeczka cukru pudru

1. Masło przekładamy do rondelka wraz z miodem. Podgrzewamy, aż się roztopi, po czym dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
2. Mąkę przesiewamy z cukrem, kakao, sodą i solą. Dodajemy do niej przyprawę do piernika, przestudzone masło z miodem i mlekiem oraz jajka. Mieszamy do połączenia składników i przelewamy do keksówki.
3. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 minut (do suchego patyczka – sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone). Studzimy na kratce.
4. Wystudzony piernik przekrawamy wzdłuż. Dolną część smarujemy Powidłami Węgierkowymi Łowicz i przykrywamy górą ciasta. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
5. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Makaron z makiem i konfiturą z wiśni Łowicz
6 porcji
• 150 g Konfitury Extra z Wiśni Łowicz
• 300 g makaronu Kokardki Lubella
• 300 ml wody
• 200 ml mleka
• 200 g zmielonego maku
• 5 łyżek miodu
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
• 1 łyżeczka cynamonu
• 2 łyżki suszonej żurawiny
• 3 łyżki posiekanych dowolnych orzechów

1. Wodę z mlekiem zagotowujemy. Dodajemy mak i na małym ogniu, często mieszając, gotujemy 20 minut.
2. Napęczniały mak dokładnie odsączamy i mieszamy go z masłem, miodem, cynamonem, skórką z pomarańczy, żurawiną i posiekanymi orzechami.
(Jeśli chcemy ułatwić sobie pracę, pomijamy wcześniejsze etapy i wykorzystujemy gotową masę makową.)
3. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Mieszamy go z masą makową.
4. Podajemy z Konfiturą Extra z Wiśni Łowicz

Ciasteczka cynamonowe z dżemem truskawkowym Łowicz
Około 20 sztuk
• 200 g dżemu truskawkowego Łowicz o obniżonej zawartości cukrów
• 260 g mąki tortowej Lubella
• 1 płaska łyżka cynamonu
• 50 g cukru pudru
• 130 g masła
• 1 łyżka śmietany
• 1 jajko

1. Mąkę i cukier przesiewamy. Dodajemy cynamon i siekamy z nimi masło. Dodajemy jajko oraz śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Odkładamy je do lodówki na godzinę.
2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i z połowy wycinamy pełne gwiazdki, a z drugiej gwiazdki z dziurką. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 12 minut w 180 stopniach.
3. Wystudzone przekładamy dżemem truskawkowym Łowicz.

PRZEPISY WYTRAWNE
Bigos z wędzoną śliwką
6 porcji
• 400 ml Passaty Classica Łowicz
• 750 g kiszonej kapusty
• duża cebula
• 1 łyżka masła klarowanego
• 1,5 l wody
• 180 g wędzonej kiełbasy myśliwskiej
• 12 sztuk suszonych wędzonych śliwek
• kieliszek czerwonego wytrawnego wina
• 1 łyżka musztardy
• 4 liście laurowe
• 3 ziarenka ziela angielskiego
• 1 łyżeczka mielonego kminku
• 1 łyżeczka majeranku
• 1 łyżeczka lubczyku
• 1 łyżeczka pieprzu mielonego

1. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle w dużym garnku z grubym dnem. Dodajemy odsączoną kapustę (nie płuczemy jej) i zalewamy wodą.
2. Na małym ogniu gotujemy godzinę, często mieszając.
3. Następnie dodajemy passatę pomidorową Łowicz, posiekane śliwki, pokrojoną w plasterki kiełbasę i wino. Gotujemy 2-3 godziny, w razie potrzeby podlewając wodą.
4. Na koniec doprawiamy przyprawami i musztardą i gotujemy jeszcze godzinę.

Wegetariański pasztet pomidorowy
10 porcji
• 3 łyżki Koncentratu Pomidorowego Łowicz
• 150 g zielonej soczewicy
• 100 g czerwonej soczewicy
• 50 g kaszy jaglanej
• duża cebula
• 50 ml oleju rzepakowego
• 3 łyżki sosu sojowego
• 120 g suszonych pomidorów
• 2 liście laurowe
• 2 ziarna ziela angielskiego
• 1 łyżeczka majeranku
• 0/5 łyżeczki lubczyku
• sól i pieprz do smaku

1. Kaszę jaglaną i soczewicę czerwoną zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy w jednym garnku do miękkości (15 minut).
2. Zieloną soczewicę zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy do miękkości 40 minut.
3. Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy na oleju wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy się zeszkli, wyciągamy przyprawy i przekładamy ją do ugotowanej kaszy.
4. Dodajemy olej, sos sojowy, zioła, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory i koncentrat pomidorowy Łowicz. Całość miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku, mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
5. Odstawiamy w formie na całą noc. Na następny dzień wyjmujemy z formy i podajemy.

Śledzie w sosie pomidorowym
8 porcji
• 500 g kartonik Przecieru Pomidorowego Łowicz
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• średnia cebula
• czerwona papryka
• marchewka
• 2 liście laurowe
• 4 ziarna ziela angielskiego
• szczypta soli
• szczypta pieprzu
• 1 łyżeczka cukru
• 500 g filetów śledziowych (bez skóry, z zalewy octowej)

1. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w drobne paseczki, a marchewkę ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Wraz z liściem laurowym i zielem angielskim podsmażamy je na oleju, aż cebula się zeszkli, a reszta warzyw zmięknie.
2. Dodajemy przecier pomidorowy Łowicz, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i dusimy 5 minut. Odstawiamy do przestudzenia.
3. Filety śledziowe kroimy w 4-5 cm kawałki. Mieszamy je z wystudzonym sosem i podajemy.

Katarzyna Dreher
Specjalista ds. komunikacji

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/68772/