Składniki na sałatkę:
• 50g dzikiego ryżu (np. marki Britta)
• 1 średni batat
• 50g sera feta
• 1 łyżka żurawiny
• 1 łyżka nasion dyni
• garść rukoli
Dressing imbirowy
• 100 ml oliwy z oliwek
• 2 łyżki octu jabłkowego
• 1 łyżka musztardy
• 1 łyżka miodu
• 1 cm imbiru startego na tarce
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/4 łyżeczki pieprzu
Metoda:
1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Batata upiec w piekarniku, obrać i pokroić w kostkę. Ser pokroić w kostkę i lekko rozkruszyć.
3. W dużej misce wymieszać ryż z batatem, serem, żurawiną, nasionami dyni i rukolą.
4. Składniki na dressing zmiksować blenderem.
5. Sałatkę doprawiać imbirowym dresingiem.
Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist