trudność: łatwe
czas przygotowania: 60 minut + czas pieczenia 4 (blachy) x 15 minut
ok. 70 sztuk
ciasto:
• 950 g mąki pszennej
• 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g)
• 200 g cukru pudru
• 250 g miodu
• 3 żółtka
• 1 jajko
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 40 g przyprawy do pierników
• ewentualnie łyżka kakao
lukier:
• 2 szklanki cukru pudru
• 2 białka jajka
• ew. barwnik spożywczy
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie sypkie składniki na ciasto przesiej do miski, dodaj miód, kostkę do pieczenia Kasia, żółtka i jajko, wymieszaj dokładnie mikserem.
2. Następnie przełóż całość na stół i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
3. Rozwałkuj na podsypanym mąką stole na grubość około 4 mm i powycinaj foremkami pierniczki.
4. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz w 180℃ 10-15 minut. Odstaw do wystygnięcia.
5. Cukier puder utrzyj z białkami na gęsty, gładki lukier. Jeśli jest zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru i udekoruj nim pierniczki. Biały lukier możesz łatwo zabarwić szczyptą barwnika spożywczego.
Anna Trela
PR manager