iswinoujscie.pl • Sobota [28.11.2020, 08:40:05] • Polska

Awokado z wędzonym łososiem i rukolą

Awokado z wędzonym łososiem i rukolą

fot. Organizator

Jesienią i zimą powinniśmy szczególnie zatroszczyć się o urozmaiconą dietę. Łatwą w przygotowaniu i pyszną przekąską będzie uważane za jedno z najzdrowszych owoców świata – pełne wartości odżywczych - awokado. Wystarczy, że skropimy je sokiem z cytryny i wypełnimy rukolą oraz wędzonym łososiem. Tak skomponowana przekąska będzie nie tylko smaczna i efektowna wizualnie, ale przede wszystkim zdrowa.

Składniki:

Rukola myta marki Eisberg 100 g
awokado 2 szt.
łosoś wędzony ok. 50 g
mała czerwona cebula 1 szt.
pół cytryny
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Awokado umyć, przekroić na pół, wydrążyć pestkę. Środek skropić sokiem z cytryny (wówczas nie ściemnieje), wypełnić Rukolą, podzielonym na kawałki wędzonym łososiem oraz pokrojoną w pióra czerwoną cebulą. Oprószyć do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Dominika Szalek-Kanofocka
PR Manager

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/68464/