Książka „Gotuję z Lewiatanem. Wybieram lokalne smaki” to 80 przepisów z 10 kulinarnych regionów Polski. Poszczególne rozdziały otwiera wstęp ambasadora danego regionu, wśród których są m.in. Rozalia Mancewicz, Adam Borowicz czy Koło Gospodyń Wiejskich z Luchowa Dolnego. Inspirując się bogactwem lokalnych przysmaków, Lewiatan podobnie, jak w pierwszej edycji książki, wzbogacił każdy przepis o krótki film kulinarny, który pomoże jeszcze sprawniej przygotować wybraną potrawę. Każdy przepis posiada kod QR, który po zeskanowaniu przeniesie czytelnika do filmu wideo na kanale „Gotuję z Lewiatanem”. Nowa książka to również zbiór ciekawostek, nawiązujących do polskich zwyczajów, tradycji i historii regionów.
– Dziś coraz więcej Polaków świadomie sięga po lokalne produkty. Wybiera je nie tylko ze względu na bliskość, wysoką jakość i świeżość, ale również ze względu na lokalne więzi i zaufanie do tego, co tworzą przedsiębiorcy z naszego sąsiedztwa. Lewiatan lokalność ma w DNA. Od 26 lat wspieramy lokalnych producentów i dostawców. Dziś w naszej kolejnej książce chcemy w nowej odsłonie pokazać lokalne kuchnie oraz ludzi i historie, które za nimi stoją - mówi Marcin Poniatowski, Członek Zarządu w Lewiatan Holding S.A.
Najnowsza edycja książki „Gotuję z Lewiatanem” to również element zorganizowanej przez Polską Sieć Handlową Lewiatan kampanii „Wybieram lokalne”. Jej celem jest pokazanie, że warto wspierać lokalność i wybierać zdrowe i świeże produkty, które pochodzą od polskich producentów i rolników oraz jak duże jest dziś znaczenie lokalnych relacji i więzi. To również odpowiedź na rosnącą rolę patriotyzmu konsumenckiego - polscy konsumenci coraz bardziej świadomie podchodzą do codziennych zakupów i coraz chętniej sięgają po produkty z najbliższej okolicy. Badanie „Zwyczaje zakupowe Polaków” przeprowadzone w lipcu tego roku pokazało, że 77 proc. naszych rodaków zwraca uwagę na pochodzenie produktów, które kupuje. A blisko 50 proc. badanych uważa, że największym atutem zakupów w sklepach w najbliższym sąsiedztwie jest świeżość produktów.
- „Gotuję z Lewiatanem” to książka idealna zarówno dla amatorów poszukujących inspiracji, jak i dla znawców kuchni. Doskonale łączy w sobie tradycyjne przepisy i babcine receptury z nowoczesnym podejściem, dopasowanym do współczesnych trendów kulinarnych. Przepisy zostały opracowane tak, by można je było sprawnie przyrządzić we własnym domu. Zatapiamy się dzięki niej w smakach nadmorskich, wielkopolskich, kujawskich aż po kresy oraz góry. Mazowsze, Kurpie czy Warmia i Mazury odkrywają przed nami swoje kuchenne tajemnice. Śląsk i Podlasie karmią do syta, a Galicja gości po królewsku – mówi Adam Borowicz, gospodarz programu telewizyjnego „Co je Borowicz na Śląsku?”, jeden z ambasadorów książki.
Pierwsze wydanie „Gotuję z Lewiatanem” cieszyło się tak dużą popularnością, że konieczny był dodruk książki. Została ona również doceniona na arenie międzynarodowej.
- Dzięki wartościowym, edukacyjnym treściom książki oraz przemyślanemu połączeniu jej potencjału z mediami społecznościowymi, pierwsza edycja książki "Gotuję z Lewiatanem" została doceniona w międzynarodowym konkursie Pearl Impact Awards 2019. Był to jedyny projekt z Polski, który znalazł się w gronie nagrodzonych i otrzymał tak prestiżowe wyróżnienie. Druga edycja wydania to odpowiedź na trendy kulinarne obserwowane wśród Polaków, którzy coraz chętniej sięgają po dobre, zdrowe i przede wszystkim smaczne produkty lokalne – mówi Paulina Kaśnikowska, koordynatorka wydania z zespołu Agory, który przygotowywał publikację.
Książka „Gotuję z Lewiatanem. Wybieram lokalne smaki” będzie dostępna w sklepach Lewiatan w całej Polsce od 5 listopada. Aby móc ją kupić w specjalnej, atrakcyjnej cenie, należy zebrać 10 naklejek. Jedna naklejka będzie wręczana klientowi za zakupy o wartości minimum 30 zł. Szczegóły promocji oraz regulamin dostępne są na stronie www.lewiatan.pl.