Składniki:
- 500g czerwonej fasoli (np. marki Halina)
- ¾ szklanki kakao
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 banany
- 2 łyżki cukru
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
Polewa:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki mleka
Metoda:
1. Fasolę moczyć w wodzie przez 12h. Następnie opłukać i odsączyć. Ugotować do miękkości w nieosolonej wodzie.
2. Siemię lniane namoczyć w 6 łyżkach wody aż siemię będzie miękkie.
3. Wszystkie składniki ciasta dokładnie zmielić w mikserze. Przełożyć do wysmarowanej olejem formy o średnicy 20cm i piec przez 45 minut w 180 st.C.
4. W międzyczasie przygotować polewę. W rondelku na małym ogniu rozpuścić olej i dodać resztę składników. Dokładnie wymieszać i rozprowadzić po cieście.
5. Cisto po ostygnięciu trzymać przez parę godzin w lodówce.
Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist