Składniki:
• 2 saszetki brązowego ryżu (np. marki Britta)
• 3 gruszki
• 1 jabłko
• 4 łyżki masła
• 6 łyżek cukru
• 2 łyżki cynamonu
• 500ml mleka roślinnego
• 1 cytryna
• Śmietana
Metoda:
1. Ryż ugotować w mleku z dodatkiem 2 łyżek masła i 4 łyżek cukru. Gruszkę oraz jabłko obrać i zetrzeć.
2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i obsmażać owoce z dodatkiem 1 łyżki cynamonu i 2 łyżek cukru. Na koniec dodać sok wyciśnięty z ½ cytryny.
3. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami ryż i owoce. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Pozostałe gruszki przeciąć na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
4. Zapiekać razem z ryżem przez 25 minut. Podawać z osłodzona śmietaną.
Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist