iswinoujscie.pl • Wtorek [20.10.2020, 08:49:28] • Polska

Zapiekany ryż brązowy z gruszkami

Zapiekany ryż brązowy z gruszkami

fot. Organizator

Zapraszam do zapoznania się i wykorzystania przepisu na pyszny zapiekany ryż brązowy z gruszkami. Ten zdrowy, jesienny deser z pewnością będzie doskonałym podwieczorkiem, który wypełni dom zapachem cynamonu i owoców.

Składniki:
• 2 saszetki brązowego ryżu (np. marki Britta)
• 3 gruszki
• 1 jabłko
• 4 łyżki masła
• 6 łyżek cukru
• 2 łyżki cynamonu
• 500ml mleka roślinnego
• 1 cytryna
• Śmietana

Metoda:
1. Ryż ugotować w mleku z dodatkiem 2 łyżek masła i 4 łyżek cukru. Gruszkę oraz jabłko obrać i zetrzeć.
2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i obsmażać owoce z dodatkiem 1 łyżki cynamonu i 2 łyżek cukru. Na koniec dodać sok wyciśnięty z ½ cytryny.
3. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami ryż i owoce. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Pozostałe gruszki przeciąć na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
4. Zapiekać razem z ryżem przez 25 minut. Podawać z osłodzona śmietaną.

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/67844/