Składniki:
• 100g ryżu białego (np. marki Britta)
• 1 pierś z kurczaka
• garść dowolnego chilli pokrojonego w kostkę
• 1 cebula pokrojona w kostkę
• 2 ząbki czosnku drobno posiekane
• 1 puszka pomidorów
• 1 szklanka bulionu lub wody
• 8 małych tortilli
• 100g tartego żółtego sera
• 1 mała puszka kukurydzy
• 1 mała puszka czerwonej fasoli
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego
• 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
• 1/2 łyżeczka mielonej kolendry
• 1/2 łyżeczka majeranku
• 1/2 łyżeczki tymianku
• sól i pieprz
Metoda:
1. Kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni smażymy kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem. Ściągamy z patelni.
2. Ponownie rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy papryczki chili i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Dodajemy ryż z oraz przyprawy i smażymy przez minutę. Dodajemy pomidory, kukurydzę, fasolę oraz bulion, 1 łyżeczkę soli i całość gotujemy aż ryż dojdzie często mieszając i w razie potrzeby dodając wody. Doprawiamy sola i pieprzem.
3. Gdy farsz będzie gotowy zawijamy go w tortille.
4. Całość umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i posypujemy tartym serem.
5. Zapiekamy enchiladas w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 – 20 minut. Tortille powinny się delikatnie zarumienić a ser rozpuścić.
Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist