iswinoujscie.pl • Piątek [18.09.2020, 13:31:40] • Polska

Przepis kulinarny Krem z dyni z czerwoną soczewicą

Przepis kulinarny Krem z dyni z czerwoną soczewicą

fot. Organizator

Rozgrzewająca zupa krem z dyni to jesienny klasyk na naszych stołach. Sycąca, aromatyczna i niezwykle smaczna.

Składniki:
Zupa:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy (np. marki Halina)
- 1 dynia hokkaido pokrojona w kostkę
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku
- bulion lub woda
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczka suszonej wędzonej papryki
- oliwa
- sól i pieprz

Dodatki:
- 4 kromki bagietki wiejskiej
- ser feta
- pietruszka posiekana
- dowolna sałata
- olej z dyni

Metoda:
1. W garnku podgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę z posiekanym czosnkiem.
2. Dodajemy dynię i smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy soczewicę i przyprawy. Mieszamy i zalewamy całość bulionem lub wodą. Całość gotujemy aż soczewica i dynia zmięknie.
3. Zupę blendujemy. Podajemy z opieczona w piecu i natartą czosnkiem grzanką, serem feta i sałatką. Całość polewamy olejem z dyni.

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/67316/