Fitness mix to idealnie zbilansowana mieszanka, pełna umytych i już gotowych do spożycia warzyw.
W jej składzie znajdziemy m.in. dwa rodzaje świeżych i chrupiących cykorii. Endywia i radicchio, bo o nich mowa, należą do raczej mało popularnych i niedocenianych w Polsce warzyw. Tymczasem kryją w sobie bogactwo składników odżywczych. W endywii znajdziemy aż 3,1 g błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie oraz liczne przeciwutleniacze, jak chociażby związki fenolowe, inulinę czy intybinę. Warto wspomnieć także o solach mineralnych (wapń, żelazo, sód, fosfor, potas), jak i o niskiej kaloryczności (ok. 20 kcal w 100 g). Cykoria sałatowa radicchio to z kolei prawdziwa ozdoba każdej sałatkowej kompozycji. Dzięki purpurowo-białym liściom wizualnie prezentuje się nieziemsko, a w połączeniu z serem roquefort, orzechami i dressingiem z dodatkiem koperku i oliwy podbije kubki smakowe kulinarnych entuzjastów. Chrupiące cykorie idealnie sprawdzą się jako baza zdrowej sałatki, ale z powodzeniem będą też pasować do warzywnych zapiekanek.
W mieszance Fitness mix znajdziemy także sałaty: fryzyjską i lodową oraz marchewkę. Sałata fryzyjska jest wyrazista w smaku i cechuje się charakterystycznymi, kędzierzawymi liśćmi. Dobrze znana sałata lodowa ma natomiast lekko słodkie i soczyste liście, dodatkowo jest bardzo krucha. Idealne dopełnienie mieszanki Fitness mix stanowi pokrojona w wąskie paski marchewka. Poza tym, że dodaje kolorytu całości, to przede wszystkim warto ją docenić ze względu na prozdrowotne właściwości. W końcu to właśnie marchewka odmładza, dobroczynnie wpływa na stan naszej skóry i system immunologiczny.
Mieszanka Fitness mix marki Eisberg
Składniki: cykoria endywia, cykoria sałatowa radicchio, sałata fryzyjska, sałata lodowa, marchewka
Gramatura: 200 g
Sugerowana cena: ok. 4 zł
Inspiracja kulinarna:
Kanapka z kurczakiem i kremem z awokado oraz sałatka z fetą
Składniki:
1 woreczek mieszanki Fitness Mix marki Eisberg
30 g filetu z piersi kurczaka
1 łyżeczka oregano
0,5 łyżki rzymskiego kminu
0,5 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki
płatki chili do smaku
pieprz i sól do smaku
1 bagietka
2 średniej wielkości awokado
sok z limonki
1 ząbek czosnku
0,5 pęczka kolendry
10 dkg sera feta
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Wymieszaj przyprawy i zamarynuj kurczaka. Przekrój mięso na pojedyncze plastry, a następnie połóż je na posmarowaną olejem patelnię grillową. Smaż do zarumienienia. Awokado umyj, przekrój na pół, wydrąż. Wyciśnij przez praskę czosnek, posiekaj świeżą kolendrę i dodaj sok z połowy limonki. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie rozgnieć awokado widelcem, dodaj pozostałe składniki.
Mieszankę sałat Fitness mix wyłóż na miseczkę, pokrusz serem feta. Polej oliwą z oliwek i pozostałym sokiem z limonki.
Bagietkę przekrój na pół, posmaruj ją kremem z awokado. Plastry z piersi z kurczaka umieść w kanapce, posypując je uprzednio świeżym chili. Podawaj z sałatką.
Dominika Szalek
PR Manager