Smakowite kąski
Przygotowując menu na nasz piknik, powinniśmy sięgnąć po przepisy na te dania, które łatwo będzie nam zjeść poza domem – najlepiej w kilku gryzach, bez użycia sztućców. Taką wyjątkowo łatwą do przyrządzenia potrawą będzie tortilla. Ta z wędzonym łososiem będzie nieco bardziej wykwintna, ale także wyjątkowo smaczna. Z pewnością warto wypróbować!
Tortille z łososiem
Składniki:
4 tortille
300 g wędzonego łososia w plastrach
1 czerwona papryka
100 g sałaty: roszponki lub rukoli
8 plastrów żółtego sera
250 g sera typu feta
50 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
Przygotowanie:
1. Ser feta rozgnieć widelcem i utrzyj z Delmą Maślany smak 80% tłuszczu na gładką masę.
2. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Sałatę umyj i osusz.
3. Tortille ułóż na stole i posmaruj dość grubo przygotowaną masą.
4. Na połowie każdej tortilli ułóż plastry łososia, na nich plastry sera, pokrojoną paprykę i sporą garść sałaty.
5. Tortille zwiń ciasno w rulony, a następnie pokrój na 2-3 centymetrowe plastry.
Wytrawne babeczki
Pyszne babeczki – tym razem w wersji wytrawnej – przygotujemy w mgnieniu oka. Wystarczy dodatek kilku składników, by smakowały (i wyglądały!) wyśmienicie. To idealny sposób na prostą do przyrządzenia potrawę, która na pewno zachwyci podniebienia wszystkich piknikowiczów.
Tartaletki z pomidorami
Składniki:
ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
1 jajko
szczypta soli
nadzienie:
garść mini pomidorków
kilka czarnych oliwek
50 g szynki w kawałku
50 g salami w plasterkach
50 g sera mozzarella
50 g sera żółtego
ketchup
dodatkowo:
foremki do tartaletek
Sposób przygotowania:
1. Foremki do tartaletek posmaruj cienko Delmą Maślany smak i oprósz mąką.
2. Do miski włóż: pozostałą mąkę, sól, Delmę Maślany smak i jajko, wymieszaj mikserem (jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj łyżkę lub dwie zimnej wody).
3. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół, szybko zagnieć i rozwałkuj na placek grubości 3-4 mm. Następnie wytnij z niego kółka o średnicy nieco większej niż średnica foremek. Ciastem wylep dno i boki foremek. Nakłuj wykałaczką.
4. Foremki z ciastem włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 10 minut.
5. Ser żółty zetrzyj na tarce, mozzarellę i szynkę pokrój w kostkę. Pomidorki pokrój na połówki, oliwki w plastry. Podpieczone ciasto posmaruj ketchupem i włóż do środka wędlinę, pomidory i oliwki. Posyp serami.
6. Wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj kolejne 15 minut.
Muffinkowo – paprykowo!
Innym świetnym pomysłem na przygotowanie pysznej przekąski, idealnej na piknik na świeżym powietrzu, będzie przepis na muffinki. Te w wersji wytrawnej, z dodatkiem papryki, smakować będą znakomicie. Do dzieła!
Mini muffinki z papryką
Składniki:
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki mleka
2 jajka (M)
1 mała czerwona papryka
1 cebulka dymka ze szczypiorem
100 g cienkiej kiełbasy lub szynki
Delma Maślany smak 80% tłuszczu
sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
1. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę razem z cebulką. Kiełbasę lub szynkę również pokrój w kostkę.
2. 80 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu roztop w rondelku. W misce wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, jajkami i mlekiem, dodaj szczyptę soli, pieprzu, łyżeczkę oregano i przestudzoną Delmę Maślany smak 80% tłuszczu. Do otrzymanej masy wrzuć warzywa i pokrojoną kiełbasę, wymieszaj.
3. Foremki do mini muffinek posmaruj cienko Delmą Maślany smak 80% tłuszczu i włóż do środka przygotowaną masę. Muffinki wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 25-30 minut.
Klaudia Kuźma
account executive
Joanna Szałasz
specjalista public relations