Skład niki na ciasto:
• 500g bezglutenowej mieszanki do wypieku ciast (np. marki Ocelio)
• 150g masła
• 3 łyżeczki cukru
• 4 jajka
• 200 ml mleka lub napoju roślinnego
Dodatki:
• 10 śliwek
• 1 łyżka masła orzechowego
• Garść granoli
• Szczypta cynamonu
• 1 śmietanka 30%
• Jagody
• Porzeczki
• Miód
Metoda:
• Rozpuścić masło. Mieszankę mąk wymieszać w misce z cukrem, jajkami i mlekiem. Do całości przelać rozpuszczone masło. Zmiksować mikserem na gładką masę. Gofry piec w gofrownicy przez kilka minut aż będą złociste.
• Wydrylowane śliwki przesmażyć z cynamonem na drobinie masła. Na koniec dodać masło orzechowe i granole.
• Śmietanę ubić na sztywno z odrobiną cukru.
• Gofry podawać z smażonymi śliwkami lub śmietaną, owocami i miodem.
Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist