Życie na diecie bezglutenowej nie oznacza rezygnacji z niebiańskich puddingów, owsianek na słodko czy owocowych tart lub ciast. Wśród deserów i wypieków dostępnych w sklepach ogólnospożywczych czy cukierniach, trudno o łakoć bez tego alergenu. Dlatego warto zabrać się za przyrządzanie własnych, domowych bezglutenowych słodkości. Dzięki temu nie tylko możemy poćwiczyć rolę profesjonalnego cukiernika, ale też wiemy, co jemy: bez zbędnych dodatków i przede wszystkim bez grama glutenu! Kilka naszych owocowych, bezglutenowych inspiracji na słodki podwieczorek lub „coś do kawy” poniżej.
Soczyście czerwone
Truskawki, maliny i czereśnie to letnie owoce, które koniecznie muszą znaleźć się w każdej kuchni! Posiadają mnóstwo witamin i minerałów, wpływających na funkcjonowanie oraz zdrowie całego organizmu. Są także niskokaloryczne, będą więc idealne dla osób dbających o linię. Ich atrakcyjność zdecydowanie podbija słodki, intensywny smak oraz uniwersalność: nadają się do każdego rodzaju deseru.
- Truskawki doskonale sprawdzą się przy tarcie, przygotowanej z bezglutenowej mieszanki do wypieku ciast. Takie gotowe mieszanki posiadają idealne proporcje składników, co sprawia, że bez trudu przygotujemy doskonałe ciasto – mówi Karol Sadowski, ekspert marki Ocelio.
Upieczony spód smarujemy kremem przygotowanym ze śmietanki i zmiksowanych truskawek. Dekorujemy pokrojonymi w ćwiartki truskawkami. Dla fanów czekolady mamy przepyszne brownie z malinami! Do ciasta znów możemy wykorzystać bezglutenową mieszanką, do tego dodajmy również rozpuszczoną tabliczkę czekolady i świeże maliny. Całość polecamy podawać na ciepło z kulką bezglutenowych lodów waniliowych lub śmietankowych.
Pysznie fioletowe
Jagody, borówki i jeżyny stanowią niemałą konkurencję dla czerwonych owoców. Bogate w witaminę C oraz naturalnie występujące antyoksydanty stanowią skarbnicę prozdrowotnych właściwości. Z pewnością nikt nie oprze się deserom z borówkami i jagodami, czy niemal czarnymi jeżynami. Co powiecie na gofry bazie roślinnego napoju z jagodami i prawdziwą bitą śmietaną? Do mieszanki bezglutenowej mieszanki do wypieku ciast, zamiast mleka krowiego, dodajemy ulubiony napój roślinny i gotowe! Pozostaje jedynie udekorować je śmietaną i owocami.
- Latem warto korzystać z sezonowych owoców, przede wszystkim ze względu na ich dostępność na każdym kroku: świeże truskawki, czereśnie czy borówki dostaniemy w większości sklepów i na niemal wszystkich targach lub bazarach. Niech to będzie nasz główny składnik w ciastach i innych słodkościach, ponieważ pora na nie trwa tylko dwa miesiące – zaznacza Karol Sadowski z Ocelio
Sezonowe wypieki i desery to także świetny sposób na zrelaksowanie się po ciężkim tygodniu w pracy i umilenie sobie chwili małą słodkością. Pamiętajmy jednak, aby wybierać produkty bezglutenowe sprawdzonych marek. Sprawdzeni producenci dokładają wszelkich starań, aby produkty były całkowicie wolne od tego alergenu poprzez odpowiednie restrykcje w procesie produkcji i ich pakowaniu. Mamy nadzieje, że zainspirowaliśmy Was do weekendowych eksperymentów ze słodyczami!
Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist