Składniki:
• 2 saszetki mieszanki ziaren z soczewic± (np. MIX Ziaren z ryżem arborio i soczewicami marki Halina)
• ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
• ½ łyżeczki nasion kolendry
• ¼ łyżeczki kurkumy
• ¼ łyżeczki cynamonu
• ½ łyżeczki cukru
• 1 łyżka oliwy
• 2 cebule
• 100g m±ki
• Olej
Sos
• 1 jogurt grecki
• 1 ogórek
• 3 z±bki czosnku
• 1 łyżeczka posiekanych li¶ci mięty
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżka oliwy
• sól
Metoda:
1. W garnku lub rondlu rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Cebulę kroimy w piórka i obsypujemy m±k±. Smażymy partiami na złoto. Po usmażeniu osuszamy na ręczniku kuchennym.
2. Do suchego garnka wsypujemy kumin i kolendrę, podgrzewamy delikatnie do momentu aż zaczn± intensywnie pachn±ć. Dodajemy mieszankę ziaren i prażymy przez parę sekund. Dodajemy kurkumę, cynamon, cukier, oliwę, ¶wieżo zmielony pieprz, łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy. Cało¶ć zalewamy 500ml wody, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie wył±czamy ogień i zostawiamy na kolejne 15 minut pod przykryciem.
3. Jogurt mieszamy z przeci¶niętym przez praskę czosnkiem, li¶ćmi mięty, sokiem z cytryny, oliw± oraz ogórkiem startym na tarce. Doprawiamy sol±.
4. Do ugotowanej mujaddary dodajemy połowę smażonej cebuli i mieszamy cało¶ć. Podajemy obsypane smażon± cebul± i z sosem jogurtowym.
Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist