Składniki:
• 1 opakowanie kaszy kuskus (np. marki Halina BIO)
• 2 ćwiartki z kurczaka
• 2 łyżki harissy lub przyprawy do kurczaka
• 1 ogórek
• 2 Pomidory
• 1 czerwona cebula
• 1 pęczek natki pietruszki
• 1 długa papryczka chilli
• 1 cytryna
• 1 łyżeczka kuminu
• 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
• sól
• oliwa
Metoda:
1. Kurczaka doprawiamy harissą lub przyprawa do kurczaka, solimy i smarujemy oliwą. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Kurczaka pieczemy przez 40 minut.
2. W misce mieszamy kuskus z solą, kuminem i papryką wędzoną. Zalewamy wrzątkiem tak aby warstwa wody była 1cm powyżej kuskusu. Miskę przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na 15 minut.
3. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Natkę siekamy drobno. Kuskus mieszamy z warzywami i natką. Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny, oliwę, doprawiamy solą.
4. Podajemy z pieczonym kurczakiem
Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist