iswinoujscie.pl • Poniedziałek [20.04.2020, 17:03:21] • Polska

Przepis kulinarny marki Britta Smażony ryż sinangag

Przepis kulinarny marki Britta Smażony ryż sinangag

fot. Organizator

Śniadaniowy przepis prosto z Filipin od marki Britta. Sinangag to smażony ryż z czosnkiem i jajkiem, który jest niezwykle popularnym, śniadaniowym specjałem na tych malowniczych, azjatyckich wyspach. Dodatek ostrych papryczek oraz świeżego szczypiorku doda poprawie charakteru i wyjątkowego aromatu.

Składniki:
- 2 saszetki ryżu basmati (np. marki Britta)
- 8 ząbków czosnku
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 małe papryczki chilli
- 2 łyżki octu
- 4 łyżki oleju
- 3 jajka
- sól i pieprz
Wykonanie:
1. Ryż gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć czosnek. Powinien być przyrumieniony, ale nie spalony. Czosnek ściągnąć z patelni, pozostawiając tłuszcz ze smażenia.
2. Dodać na patelnię ryż i smażyć do momentu, aż się delikatnie przyrumieni i zrobi lekko chrupiący. Dodać usmażony czosnek, posolić do smaku.
3. Na oddzielnej patelni usmażyć jajka. Ryż wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i chilli. Dodać ocet.
4. Nałożyć jajka i podawać na ciepło.
Smacznego!

Przepis kulinarny
Babka wielkanocna

Składniki:
- 1 opakowanie mieszanki do wypieku ciast marki Ocelio
- 1 cytryna
- cukier puder
- olej
- bezglutenowa bułka tarta lub pokruszone bezglutenowe ciasteczka
Wykonanie:
1. Ciasto przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając sok i startą skórkę z cytryny.
2. Formę do babki posmarować olejem, oprószyć bułką tartą lub pokruszonymi ciasteczkami. Piec zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
3. Ciasto po wyciągnięciu z piekarnika zostawić do ostygnięcia w formie. Wyłożyć i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/65080/