Składniki:
- 200g białego ryżu (np. marki Britta)
- 400ml wody
- 600ml mleka
- 1 jajko
- 50g cukru
- 1 duża łyżka skrobi ziemniaczanej
- posypka do dekoracji
Wykonanie:
1. W rondelku zagotować wodę z ryżem, przykryć i gotować około 15 minut lub do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Dodać mleko i nadal gotować mieszając systematycznie do momentu aż ryż wchłonie mleko.
2. W oddzielnym naczyniu połączyć jajko z cukrem i skrobią. Dodać do ryżu i gotować jeszcze 2-3 minuty. Ryż powinien być mocno klejący.
3. Rozłożyć masę na blaszce i włożyć do lodówki na dwie godziny, aby ją schłodzić.
4. Z ryżu uformować jajka, ozdobić i przechowywać w lodówce do momentu podania.
Smacznego!