iswinoujscie.pl • Niedziela [22.03.2020, 16:05:20] • Polska

Przepis kulinarny marki Halina Klopsiki z czerwonej soczewicy z ratatouille i sosem pomidorowym

Przepis kulinarny marki Halina Klopsiki z czerwonej soczewicy z ratatouille i sosem pomidorowym

fot. Organizator

Przepis na wegetariańskie klopsiki z czerwonej soczewicy marki Halina, podawane z pomidorowym sosem i francuskim specjałem – ratatouille. Z pewno¶ci± będzie to niezwykle atrakcyjna propozycja na wiosenny, lekki obiad, który umili chwile spędzone w domu.

Składniki:
Klopsiki;
- 200g czerwonej soczewicy (np. marki Halina)
- 1 duża cebula
- 2 z±bki czosnku
- 1 opakowanie szpinaku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 4 łyżki m±ki z ciecierzycy
- sól i pieprz
- oliwa

Ratatouille:
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- 1 z±bek czosnku drobno posiekany
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- suszony tymianek
- sól i pieprz
- oliwa

Sos pomidorowy:
- sos pomidorowy:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 z±bek czosnku drobno posiekany
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka ¶wieżej posiekanej bazylii
- 1 łyżka ¶wieżego posiekanego oregano
- sól i pieprz
- oliwa

Wykonanie:
1. Soczewice ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę dodać cebulę i smażyć przez 2 minuty, następnie dodać czosnek i szpinak, smażyć przez kolejne 2 minuty aż szpinak zmięknie. Wymieszać wszystkie składniki klopsików. Je¶li masa będzie zbyt luĽna dodać więcej m±ki. Uformować klopsiki i piec w piekarniku w 180C przez 30 minut.
2. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać paprykę i smażyć przez 1 minutę, następnie dodać cebulę i smażyć kolejn± minutę. Dodać cukinię i czosnek i smażyć przez kolejne 2 minuty na koniec dodać pomidory, ocet, natkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
3. Wszystkie składniki sosu, poza ziołami, podgrzać w rondelku i gotować przez 5 minut. Zblendować i dodać zioła
4. Klopsiki podawać z ratatouille i sosem pomidorowym.

Smacznego!

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist

¬ródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/64541/