iswinoujscie.pl • Poniedziałek [09.03.2020, 14:01:09] • Polska

Ryżowy pudding czekoladowy z bitą śmietaną i owocami

Ryżowy pudding czekoladowy z bitą śmietaną i owocami

fot. Organizator

Puszysty i słodki pudding ryżowy to doskonała propozycja na lekki i szybki w przygotowaniu deser. Do jego wykonania potrzebujemy zaledwie kilku składników, m.in. ryżu, czekolady, ulubionych owoców i śmietany. W kilka chwil przyrządzimy dla siebie, dzieci lub domowników pyszną, czekoladową przekąskę. W załączniku przesyłam autorski przepis marki Britta, a także smakowite zdjęcia puddingu.

Składniki:
• 200g ryżu białego (np. marki Britta)
• 600ml mleka migdałowego lub zwykłego
• 4 - 6 łyżek ksylitolu lub cukru
• sól
• 60g gorzkiej czekolady
• 1 opakowanie śmietany 30%
• drobne owoce
• świeża mięta

Wykonanie:
1. Ryż przepłukać na drobnym sicie pod bieżącą wodą i ugotować w mleku z ksylitolem/cukrem i szczyptą soli. Podczas gotowania mieszać co jakiś czas.
2. Kiedy ryż będzie miękki, dodać pokruszona czekoladę dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem do ostudzenia
3. W międzyczasie ubić śmietanę z odrobiną cukru i przygotować naczynia.
4. Pudding podawać ze śmietaną i owocami.

Smacznego!

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist

Źródło: https://iswinoujscie.pl/artykuly/64341/